Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeni 45. Dani satire Fadila Hadžića

Najbolja je Kerempuhova predstava „Hrvatski put ka sreći“

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/9
26.06.2021.
u 22:46

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Janji Majzelj za ulogu u predstavi Daniila Harmsa „Umjetnost je ormar“ u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališta i Društva za umetnost Avgus iz Ljubljane.

Predstava “Hrvatski put ka sreći” Satiričkog kazališta Kerempuh, autorski projekt Bobe Jelčića, pobjednica je 45. Dana satire Fadila Hadžića. Pripala joj je Velika nagrada Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, koju je na svečanoj dodjeli predao glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić. Uz to Bobo Jelčić je kući otišao i sa nagradom za najbolju režiju, dok je Nikša Butijer za ulogu u toj predstavi dobio Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu. 

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: glumica Ivana Krizmanić (ujedno i predsjednica žirija), dramaturg Matko Botić i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović. 

Oni su nagradu za najbolji tekst, koja nosi ime Fadila Hadžića, osnivača Dana satire, ali i zagrebačkog Satiričkog kazališta, dodjelili Ivoru Martiniću, za tekst “Dobro je dok umiremo po redu”, dok je za ulogu Elze u toj predstavi Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji Aleksandra Švabića, Nagrada za najbolju žensku ulogu na 45. Danima satire pripala Doris Šarić Kukuljici. 

1/9

Nagrada za najbolju mušku ulogu ostaje u Kerempuhu, jer dobio ju je Matija Šakoronja za ulogu Dudeka u “Gruntovčanima” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. U obrazloženju nagrade žiri je istaknuo kako je najteži glumački posao upravo reinterpretacija kultnih likova koji su snažnu utisnuti u kolektivnu svijest: “Kako oživotvoriti jednog od najpoznatijih televizijskih likova u nacionalnoj povijesti, istetoviranog na licu genijalnog, kultnog glumca, bez optužbe za bezočni plagijat i onaj retrogradni, ali nezaobilazni osjećaj kako je prije bilo bolje? Nagrađeni glumac imao je upravo takav, beskrajno složen zadatak, u kojem je odlučio krenuti težim putem. Umjesto da oponaša, komentira ili parodira, on stvara potpuno novo, svježe dramsko lice, koje dječje iskreno gleda u zube svim poniženjima kojima je izloženo”. 

Nagrada Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila pripala je Ozrenu Grabariću, i to za glavnu ulogu koju je ostvario kao gost u Beogradskom dramskom pozorištu, za ulogu Đaćinta Macadele, u predstavi “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, prema motivima istoimenog filma Ettorea Scole iz 1976. godine, a koju je režirala Lenka Udovički. 

Nagradom Sabrija Biser mladoj glumici ili mladom glumcu do 28 godina nagrađen je Berbard Tomić za ulogu Primislava Zaninovića u predstavi “Znaš ti tko sam ja” Ivana Penovića, u režiji Ivana Penović i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb. Autoru te predstave Ivanu Penoviću žiri je dodjelio i Posebnu nagradu za specijalno postignuće i to za dramsko oblikovanje predstave uz obrazloženje da nam je nasušno potreban: “svaki eksperiment koji u nacionalnim kućama propituje poziciju dramskog pisma”. 
Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Janji Majzelj za ulogu u predstavi Daniila Harmsa „Umjetnost je ormar“ u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališta i Društva za umetnost Avgus iz Ljubljane. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije