Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontroverzna aukcija

Na aukciji nacističke memorabilije, Hitlerov šešir prodan za 55 000 dolara

Foto: Andreas Gebert/REUTERS/PIXSELL
1/7
28.11.2019.
u 12:21

Na kontroverznoj aukciji, Bavarski državni arhiv kupio je Hitlerov ugovor o najmu rezidencije, a švicarsko-libanonski poduzetnik potrošio je više od 600 000 dolara da kupi što više stvari kako ne bi završrile u rukama neonacista.

Arhiv je platio 6400 eura za razne dokumente među kojima i ugovor o najmu koji je nacistički vođa Adolf Hitler zaključio za adresu Prinzregentenplatz u ožujku 1933. u Muenchenu ubrzo nakon što je postao kancelar.

Među drugim kupljenim predmetima su platna koja su bila izložena u njegovoj rezidenciji a koja su od većeg interesa za arhiv, kazao je Andreas Nestl. Dokumente je imao Hitlerov kućepazitelj i sada će biti u sastavu kolekcije koju će zainteresirani moći pregledati.

1/7

Dražba predmeta među ostalim Hitlerova šešira, haljine njegove družice Eve Braun i luksuznog izdanja Mein Kampfa izazvala je prosvjede protiv minhenske dražbovne kuće Hermann Historica.

Švicarsko-libanonski poslovni čovjek Abdallah Chatila potrošio je više od 600.000 dolara u nastojanju da kupi što je moguće više predmeta i odmah ih je donirao židovskoj humanitarnoj udruzi Zakladi Keren Hayesod. Želio je onemogućiti da ti predmeti završe u rukama neonacista. Na donaciju se odlučio nakon što je odbacio ideju da uništi kupljene predmete. Još nije poznatko kome je prodan Hitlerov šešir koji je na aukciji postigao cijenu od 55 000 dolara.

Eurosko židovsko udruženje pozvalo je dražbovnu kuću da odustane od aukcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije