Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
film

"Metastaze" premijerno u Njemačkoj i Velikoj Britaniji

metastaze
arhiva
20.04.2010.
u 09:03

Dugometražni igrani film Branka Schmidta "Metastaze" u drugoj polovici travnja očekuje sudjelovanje na zanimljivim filmskim festivalima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Dugometražni igrani film Branka Schmidta "Metastaze" u drugoj polovici travnja očekuje sudjelovanje na zanimljivim filmskim festivalima u Njemačkoj i Velikoj Britanij.

Festival u Njemačkoj počinje već u srijedu, 21. travnja, i održava se u gradu Wiesbadenu. Riječ je o 10. Go East - međunarodnom festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma. Tako će svoju njemačku premijeru dobitnik Velike Zlatne Arene na 56. festivalu igranog filma u Puli 2009. imati u sklopu glavnog programa konkurencije u kojem će se natjecati s ostalih devet dugometražnih igranih filmova među kojima treba istaknuti dobitnika Srebrnog medvjeda na 60. Berlinaleu, hvaljeni ruski film "How I Ended This Summer" Alexeyja Popogrebskiyja, zatim rumunjski "Medal of Honor" Calina Netzera te najnoviji film srbijanskog redatelja Želimira Žilnika "Stara škola kapitalizma".

Do sada su na festivalu u Wiesbadenu, koji isključivo predstavlja filmove zemalja istočne i srednje Europe, sudjelovali mnogi hrvatski filmovi, a nagrađivani su bili "Armin" Ognjena Sviličića (2007.), "Što sa sobom preko dana" Ivone Juke (2006.) i "Kraj igre", kratki film Petra Oreškovića (2004.). Go East ove godine traje od 21. do 27. travnja.

Dan poslije, u četvrtak, 22. travnja, započinje 10. East End Film Festival u Londonu na kojem će "Metastaze" sudjelovati u sklopu glavnog festivalskog programa. Prikazivanje "Metastaza" na ovom festivalu ujedno je i premijerno prikazivanje filma u Velikoj Britaniji. East End Film Festival jedna je od najvećih londonskih filmskih manifestacija, a osim na recentnu britansku kinematografiju, festival stavlja naglasak i na filmove istočne Europe i Azije. Ove godine festival traje od 22. do 30. travnja.

Glavne uloge u Schmidtovu filmu, nastalom prema istoimenom romanu Ive Balenovića i scenariju Ognjena Sviličića, tumače Rene Bitorajac (dobitnik Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli 2009.), Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Robert Ugrina, Jadranka Đokić i dr..

Film je nastao u produkciji Telefilma iz Zagreba u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, Refresh Production (Bosna i Hercegovina) i Lux filmom (Srbija).

Ključne riječi

Komentara 5

RU
RupertMelkus
13:12 20.04.2010.

Film je fenomenalan. Nema veze sa stigmatiziranjem branitelja već realno prikazuje jedan sloj našeg društva htjeli to neki priznati ili ne. To nije naš specifikum već se takvih likova može naći svugdje po svijetu.

JO
joso87
12:48 20.04.2010.

jew Šmit ovim filmom pokušava pokazati da su sve predrasude i stereotipi o Hrvatima točni. Kad sam vidio komentare stranaca koji su pogledali film, sram me je bilo što sam iz HR. Oni su sve prikazano u filmu nekritički prihvatili i stekli dojam da je prosječan Hrvat teški nacionalist koji tuče ženu, ispija ogromne količine alkohola, da svi slušaju samo Thompsona etc. Ukratko, stekne se dojam da mi živimo u kamenom dobu. I još Ministarstvo kulture to sufinancira?! Premijere ovog filma u GER i ENG nikako nisu dobra stvar za HR jer će gledatelji samo dobiti potvrdu stereotipa i predrasuda koji tamo vladaju o Hrvatima i Hrvatskoj. To bi bilo kao da Turci snime film (uz potporu svog Ministarstva kulture) u kojem se tipična turska obitelj prikazuje kao totalno disfunkcionalna, a u zemlji vlada islamski fundamentalizam i onda ga distribuira u GER. Ma što mi o tome mislili, to bi samo potvrdilo stereotipe i predrasude o Turcima koje su prisutne kod nekih ljudi u HR.

MA
maxresist
12:52 20.04.2010.

Generalna glupost od filma,još jedan u nizu propagandnih uradaka slijepih i frustriranih redateljčića koji hrvatske branitelje stigmatiziraju,pljuju i omalovažavaju,prikazuju kao nasilnike,ovisnike i slično. schmit i slični (Matanići;Hribari,brešani ) trebali bi znati da 380 tisuća hrvatskih branitelja radi i izravno financira njihove degutantne uradke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije