Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatske skulpture u svijetu

Meštrovićev ‘Indijanac’ izaziva Matoša na klupi

Skulpture u svijetu
Foto: ''
1/3
11.02.2014.
u 15:47

Brojni su primjeri plastike s potpisima naših autora, čak i anonimnih, iseljeničkih, vođenih rodoljubljem više nego umjetnošću

Da hrvatska umjetnost korespondira sa svjetskom, odavno je poznato, pa ipak kao još jedna potvrda toga dolazi iz lijepog malog parka Roseraie u Issy les Moulineauxu pokraj Pariza.

Tamo je postavljena i svečano otvorena jedna od najpopularnijih skulptura akademika Ivana Kožarića Matoš na klupi. Time su gradonačelnik grada Issy les Moulineaux André Santini i ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić podsjetili i na važno Matoševo i Kožarićevo pariško iskustvo.

Foto: ''

Najmarkantnija figura suvremene klasike u hrvatskom kiparstvu postavljena izvan Hrvatske svakako je The Indian autora Ivana Meštrovića, gordo postavljen među čikaške moćne građevine. Mišićna napetost konja i njegova jahača legendarna je i pamtljiva u svim generacijama! Danas gordo i govorimo o njoj kao o dijelu hrvatske umjetnosti, iako nam ono formalno ne pripada.

Foto: ''

Brojni su primjeri plastike s potpisima naših autora, čak i onih anonimnih, iseljeničkih, vođenih rodoljubljem više negoli umjetnošću. Među onima etabliranim važno mjesto zauzima čuveni Bakićev Bik, čije inačice krase nekoliko domaćih i stranih lokacija. Prvo je bio izložen na Venecijanskom bijenalu 1956., pa u Bruxellesu 1958., a danas se njezini odljevi nalaze na javnim površinama Antwerpena u Belgiji i Marla u Njemačkoj.

Poznata Kožarićeva skulptura “Nebo i zemlja”, sada u pleksiglasu, upravo odlazi u stalni postav Europskog parlamenta! Prije toga i na izložbe u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxemburgu, uz djela još sedam hrvatskih autora!

>>Nakon 110 godina A.G. Matoš iz Zagreba ponovno ide u Pariz

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije