Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politički kabaret

Mandatar i Vrhovnik dva su lica iste medalje koja se vrti na čelu Hrvatske

GD HISTRION
17.03.2023.
u 10:33

Praizvedba političkog kabareta "Sastavljamo vladu" inspiriranog našim premijerom i predsjednikom, na otvorenju Gumbekovih dana

I ovogodišnji Gumbekovi dani prošli su u znaku Ivan-Gorana Viteza i njegova satiričnog rukopisa. I dok je lani u Histrionskom domu na početku kabaretskog festivala praizveden Vitezov tekst "Mala zemlja za veliko platno" koji se bavio hrvatskom filmskom i havcovskom stvarnošću, ove je godine dramatičar koji se prije svega bavi filmskom režijom. U svoju nemilosrdnu obradu uzeo je tematiku sukoba između dva susjedna hrvatska politička brda: Pantovčaka, gdje su se u Titovoj vili više ili manje udobno smjestili Predsjednički dvori, i Gradeca, gdje postpotresnu obnovu i dalje strpljivo čekaju Banski dvori pretvoreni u sjedište Vlade.

Vitez je za svoju duhovitu i više nego aktualnu, a nadajmo se ne i vizionarsku predstavu "Sastavljamo vladu" (spominjanje rublja kao vladajuće svjetske, a onda i europske valute) odabrao dva odlična glumca.

Lakši zadatak dobio je Marko Hergešić, koji je interpretirao zahvalan lik Vrhovnika, u kojemu će i politički nevježe lako prepoznati današnjeg predsjednika Republike, koji na scenu dolazi pjevuckajući starogradsku pjesmu "Ima dana kada ne znam što da radim". Teži zadatak pripao je Bogdanu Iliću, koji je morao interpretirati Mandatara, čovjeka koji bi publiku trebao podsjetiti na aktualnog hrvatskog premijera koji bi, barem prema čuvenju, trebao imati čelične živce, europske manire i jako puno političkih pobjeda.

Naravno, u stvarnosti, i to ne samo onoj kazališnoj i histrionskoj nego i onoj političkoj, razlika između kerempuhovskog predsjednika i lukavog premijera, premazanog svim birokratskim briselskim pomadama, zapravo i nema. Dvije su to strane iste medalje, lucidno zaključuje autor teksta i redatelj ove atraktivne predstave koja u budućnosti može još samo rasti, naravno u aktivnoj suigri s publikom koja na sceni glumi pragmatične i potrošne ministre. Ministre u novim ministarstvima kao što su ministarstvo korupcije, odgode, nacionalnog zanosa, noćidbe... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije