Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt producenta

Lustigovih top 5: Schindlerova lista, Gladijator, Pad crnog jastreba...

14.11.2019.
u 11:49

U Jugoslaviji je radio partizanske filmove, a u Hollywoodu akcijske i povijesne spektakle

Veliki producent Branko Lustig karijeru je započeo kultnim jugoslavenskim filmovima kao što su "Ne okreći se, sine" i "Kozara" te najvećim inozemnim produkcijama koje su se snimale u našoj zemlji, među kojima su "Guslač na krovu", "Sofijin izbor", "Limeni bubanj", "Vjetrovi rata" i "Rat i sjećanja". Nakon odlaska u SAD, radio je na velikim akcijskim i povijesnim spektaklima, a suradnje sa Stevenom Spielbergom i Ridleyem Scottom donijele su mu i dva Oscara!

1) Schindlerova lista, 1993., R: Steven Spielberg

Spielbergov slavni film o Holokaustu lansirao ga je među producentske zvijezde i donio mu prvog Oscara, nakon čega je krenuo u dugogodišnju suradnju s Ridleyem Scottom

2) Gladijator, 2000., R: Ridley Scott

Drugog Oscara zaradio je epskim spektaklom u čijoj je glavnoj ulozi bio Russell Crowe. Njegov prvi važniji film snimljen s Ridleyem Scottom te je godine osvojio čak pet kipića!

3) Pad crnog jastreba, 2001., R: Ridley Scott

Film na čijem se snimanju, prema vlastitom priznanju, najviše namučio bavi se slučajem elitnih američkih vojnika u Somaliji i smatra se jednim od najboljih akcijskih filmova s početka dvijetisućitih. Osvojio je dva Oscara.

4) Američki gangster, 2007., R: Ridley Scott

Dva Oscara osvojila je i kriminalistička drama snimljena po istinitim događajima, s Denzelom Washingtonom i Russellom Croweom u glavnim ulogama, opet u režiji Ridleya Scotta koji se godinama nije odvajao od Lustiga

 

5) Sofijin izbor, 1982., R: Alan J. Pakula

Legendarna drama s Meryl Streep bila je jedan od prvih Lustigovih koprodukcijskih uspjeha, osvojivši nagradu Oscar za najbolju glavnu glumicu te još četiri nominacije.

Komentara 9

Avatar miyamoto
miyamoto
13:51 14.11.2019.

Najbolji je Black Hawk Down. Film koji se može gledati uvijek.

DE
derin
14:55 14.11.2019.

Velikan koji je naveliko zadužio hrvatski film i kulturu, kojem će se nadam društvo brzo odužiti. Počiva u miru. Lustig, Višnjić, Zrinka Cvitešić su perjanice naše filmske umjetnosti,a ovo što doma gledamo jugonostalgiju na žešće, umjesto filmove koji se bave svakodnevicom je žalost žešća.

Avatar miyamoto
miyamoto
14:08 14.11.2019.

Partizanski filmovi su bili nevjerodostojni. Ustaše su prikazivani kao neprijatelji a oni su zapravo bili najbolji prijatelji, a partizani su zapravo bili neprijatelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije