Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branko lustig

Spielberg mu je ljubio ruku, a na snimanje je slao tenkove

Arhiva VL
14.11.2019.
u 11:06

Nema dovoljno novca, ali ni dovoljno kvalitetnih projekata. To povlači jedno drugo, govorio je o hrvatskom filmu

Branko Lustig bio je jedini dvostruki hrvatski Oscarovac, nagrađen kao producent filmova "Gladijator" i "Schindlerova lista". Poznata je anegdota kako je došao na razgovor Spielbergu oko snimanja "Schindlerove liste", a slavni mu je redatelj, vidjevši tetovažu iz Auschwitza kojeg je ovaj Hrvat preživio, spontano poljubio ruku.

Među najvažnijim Lustigovim filmovima bili su i "Gladijator", "Svetac", "Hannibal"... Povratkom u Hrvatsku osnovao je Jewish Film Festival, izražavajući nezadovoljstvo domaćom produkcijom. Filmove Dalibora Matanića nije razumio.

- Nema dovoljno novca, ali ni dovoljno kvalitetnih projekata. To povlači jedno drugo, govorio je o hrvatskom filmu - govorio je.

Kao najteži projekt isticao je "Black Hawk Down" Ridleya Scotta na kojem je radio 2001. godine.

-  Sigurno jedan od najtežih zbog loše političke situacije i velika siromaštva. Za snimanja iselili smo stanovnike iz jednog dijela grada i ondje smo snimali rat. Izbijale su čitave pobune. Vojnici nisu htjeli stajati na oluji, građani nisu htjeli izaći iz kuća... Potkupljivao sam ih cigaretama. Jednom smo čak morali izvesti tenk na ulicu jer je guverner želio zaustaviti snimanje - rekao nam je.

U "Gladijatoru" mu se, pak, dogodila smrt glavnog glumca koja je silno zakomplicirala snimanje.

-  Nažalost, Oliver Reed mnogo je pio pa je doživio infarkt usred snimanja. To je bilo vrlo nezgodno. U kasnijim scenama glumio je dvojnik na čije smo tijelo u postprodukciji lijepili Reedovu glavu, a dijaloge smo sklepali iz neiskorištenog materijala - ispričao je Lustig Večernjakovim novinarima.

S okupljenima je uvijek rado dijelio anegdote iz svojeg vremena u Hollywoodu, a zaista ih je imao mnogo, jer taj maleni dječak iz Auschwitza postao je jedan od važnijih Hollywoodskih producenata, koji se vratio u Hrvatsku kako bi svoje iskustvo prenio dalje.

- U Hrvatskoj se osjećam puno bolje. Stalno sam okružen ljudima, prijateljima, a volim i zagrebačke kavane. Tu je i Žumberak koji strašno privlači i mene i moju suprugu. A i kći mi živi u Haagu pa ćemo joj iz Zagreba biti bliže – otkrio nam je po povratku u našu zemlju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije