Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnji koncert

Lado je željan velike pozornice i punog gledališta, ali oduševio je publiku

11.11.2021.
u 10:44

U Lisinskom je održan koncert ansambla Lado koji je prošle godine odgođen zbog korone.

I dok je lani ansambl Lado morao otkazati najavljene godišnje koncerte u dvorani Lisinski i zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, ove je godine unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji godišnji koncert ipak održan. Velika dvorana Vatroslava Lisinskog bila je prilično ispunjena, a ansambl koji je i u pandemijsko vrijeme nastupao i u zemlji i u inozemstvu, očito je bio željan komforne pozornice i brojnije publike. Umjetnički voditelj ansambla Krunoslav Šokac program je prilagodio ovom vremenu, pa je reducirao plesne točke te ih je ukupno bilo pet, a pritom su prednost imale one u kojima ansambl ne mora i pjevati, u čemu se dijelom i krije tajna njegove posebnosti i atraktivnosti.

Ipak, publika u dvorani skrivena iza maski mogla je uživati u više nego temperamentno izvedenoj poskočici Linđo Zvonimira Ljevakovića u kojoj je po tko zna koji put briljirao nevjerojatno pokretni i energični Dubravko Radić, istinski Petar Pan hrvatskog folklora, za kojega se ne zna je li bolje pjeva ili pleše, a to maestralno radi već desetljećima. Naravno, njegova izvedba ne bi bila toliko sjajna da nema vrhunsku suradnju s kolegicama i kolegama plesačima koji očito uživaju u tom katarzičnom plesu s politički nekorektnim tekstom. S podjednakim zanosom, ansambl je izveo i Ljevakovićeve Prigorske plesove, čije nam je zarazno veselje i kolektivna raspojasanost s podvriskivanjem danas možda potrebnija nego ikada. Ansambl je dostojanstveno izveo i Stare splitske plesove Branka Šegovića koje je glazbeno obradio Nikola Buble, baš kao i efektno Valpovačko kolo u Ljevakovićevoj koreografiji i glazbenoj obradi Bože Potočnika. Na početku programa za zagrijavanje izvedeno je i Ljevakovićevo Bunjevačko momačko kolo, također u glazbenoj obradi Bože Potočnika, legende hrvatskog folklora, a raspoloženi orkestar Lada praizveo je i njegovu prpošnu skladbu Ideju mužikaši iz Hrvatskog zagorja.

Druga praizvedba pripala je multitalentiranom Mladenu Kosovcu koji je potpisao zahtjevnu obradu pjesme Ftičica je letala iz Hrvatskog zagorja koju je stameno otpjevala plesna voditeljica-solistica Vlatka Hlišč. Ljubitelji glasova na svoje su došli i u izvedbi Starovinskih pivanja u obradi Krunoslava Šokca koju su više nego dojmljivo izvele prvakinja Dijana Banek i Vlatka Hlišč. U čitavom nizu orkestralnih točaka, valja pohvaliti virtuozne Zelinske mužikaše u obradi voditelja orkestra Alana Kanskog i Polku i šoto na sopilama u izvedbi Stjepana Večkovića u kojoj se obrađivaču pridružio i Mladen Kosovec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije