Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Balet HNK Zagreb doživio je pravu metamorfozu uz slavni Gaga-ples

Premijera baleta čuvenog Ohada Naharina održat će se 11. studenog.
10. studenoga 2021. u 11:20 0 komentara 294 prikaza

“Naši plesači sve mogu”, kaže Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK Zagreb, neposredno pred premijeru baleta “Decadancea” koji u Zagrebu priprema izraelski plesni umjetnik svjetskoga glasa Ohad Naharin.

“Sad Sam Matthäus" Čarobni Matija Ferlin morao bi češće nastupati u zagrebačkim kazalištima

– Baš sam rezimirao što smo doživjeli u ovih osam tjedana otkako se priprema ovaj balet i jasno mi je da je ansambl krenuo u veliku pustolovinu. Metamorfozu koju su plesači doživjeli čak je i riječima teško opisati – nastavlja Jakovina, te kaže da nakon rada s Naharinom neke od plesača više ne može ni prepoznati. Objašnjava kako ovaj veliki kreativac suvremenog baleta od 2000. ovaj balet radi s najboljim plesnim ansamblima svijeta, ali uvijek prilagođavajući ga, ne samo novom ansamblu nego i svakom pojedinom plesaču. Posebno je zanimljivo da, nakon što je Naharin, zajedno sa svojim asistentima (Ian Robinson, Erez Zohar, Matan David), odabrao plesače za zagrebački “Decadance” oni postaju strogo zatvorena grupa kreativaca pa je čak i ravnatelju Baleta zabranjeno biti na jutarnjem Gaga-classu. A što je to Gaga-ples? Plesni izričaj koji je kreirao sam Naharin, a Jakovina ga opisuje:

– Gaga plesni jezik začudni je spoj nadnaravnog, metafizičkog, pomalo čak i nadljudskoga... Čini se da je on u te korake i pokrete uključio i neke drevne plesove, neke izraelske nacionalne plesove, čak i folklor, a opet ja u svemu vidim i neku njegovu srdžbu, ono što ga je okupiralo u životu što je izrazio kroz ples.

Ravnatelj kaže kako je gledao svoje prvake baleta i ostale plesače kako izlaze s prvog classa, a izgledalo mu je kao da izlaze iz bazena jer su bili potpuno mokri.

I sami plesači svjedoče o istinskoj plesnoj metamorfozi kroz koju su prošli, a iz nekoliko scena koje su novinari imali prilike vidjeti jasno je da je riječ o posve osobitoj energiji koju ovaj koreograf traži od plesača, kao i da ples na Gaga-način zahtijeva nevjerojatnu pripremu tijela, doslovno “do zadnje stranice u tijelu plesača”, kako je to opisao ravnatelj Baleta.

ovo nisu očekivali
Policajci uhitili čovjeka na stanici, a on im poslao pismo iz zatvora. Evo što je u njemu pisalo
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.