Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznati neprijatelj

Kako su Asterix i Obelix predvidjeli koronavirus

Foto: wiki
1/2
14.04.2020.
u 12:16

U stripu "Asterix i utrka kola" iz 2017. godine kao glavni protivnik Asterixa i Obelixa u utrci pojavljuje se natjecatelj Coronavirus.

Na društvenim se mrežama pojavile su se zanimljive teorije nakon što se netko prisjetio stripa iz 2017. godine u kojem se junaci Asterix i Obelix natječu protiv poznatog nam neprijatelja. Naime, u stripu "Asterix i utrka kola", jedan od likova, njihov protivnik u utrci, zove se Coronavirus. 

"Utrka kola" trideset i sedma je knjiga u serijalu Asterix i treća po redu koju je napisao Jean Yves-Ferri, a ilustrirao Didier Conrad. Njih dvojicu je za svoje nasljednike odabrao legendarni Albert Uderzo, od kojeg smo se oprostili krajem prošlog mjeseca. Uderzo je kultni povijesno-humorni strip o galskom selu u vrijeme rimske dominacije izmaštao s Renéom Goscinnyjem 1959. godine, a Asterixove avanture ubrzo su postale omiljene u cijelom svijetu. 

U spomenutom stripu, rimski senator Lactus Bifidus organizira utrku kolima duž Apenina kako bi se pohvalio odličnim rimskim cestama. Julije Cezar ga pristaje podržati, no pod jednim uvjetom - utrka je otvorena za sve, no pobijediti mora Rimljanin, inače će Lactusa protjerati u Libiju (Kirenaiku). Za to vrijeme u Galiji, Asterix i Obelix upravo vode Geriatrixa kod zubara, kada li Obelixu proročica predvidi svijetlu budućnost u utrkama kola. Obelix promptno kupi trkaća kola i zajedno s Asterixom i Dogmatixom prijavi se na veliku utrku. Njihovi glavni protivnici i favoriti publike u utrci su maskirani Rimljanin Coronavirus (pravim imenom Testus Terone) i njegov partner Bacillus. Coronavirusa u želji za pobjedom zamijeni sam Julije Cezar, međutim, Asterix i Obelix naravno postanu šampioni. 

Neki su obožavatelji odmah prozvali kreatore Asterixa vizionarima, međutim, za obitelj koronavirusa zna se već godinama. Prvi virusi te vrste otkriveni su još 60-ih godina prošlog stoljeća, a ime su dobili prema svom obliku nalik kruni koji se može vidjeti pod mikroskopom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije