Naslovnica Kultura Knjige

Jubilarnu desetu tportalovu nagradu za roman godine osvojio je Kristian Novak

Iako je žiri Novaku nagradu dodijelio jednoglasno, valja reći da je Novak imao jaku konkurenciju
07. srpnja 2017. u 22:13 2 komentara 397 prikaza
kristian novak
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jubilarnu desetu tportalovu nagradu za roman godine osvojio je Kristian Novak romanom "Ciganin, ali najljepši" koji mu je objavio Oceanmore. Novak je jedini autor koji je ovu nagradu vrijednu 50.000 kuna osvojio drugi put. Prvi put to je bilo 2014. kada je slavio romanom "Črna mati zemla" kojim je na velika vrata uveo literaturu inspiriranu Međimurjem u najkvalitetnije hrvatske književne vode. Nimalo slučajno, taj je roman dramatizirao Tomislav Zajec i nalazi se na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Dore Ruždjak Podolski. Slična sudbina očekuje i Novakov iznimno kompleksni roman "Ciganin, ali najljepši" koji će se slijedeće godine naći na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

karl-markus gauss DENIS DERK Kako Hrvatska izgleda u očima zapadnoeuropskih intelektualaca koji nisu opterećeni nacionalizmom

Iako je žiri Novaku nagradu dodijelio jednoglasno, valja reći da je Novak imao jaku konkurenciju u romanima Daše Drndić (EEG), Slađane Bukovac (Stajska bolest), Olje Savičević Ivančević (Pjevač u noći) i Damira Karakaša (Sjećanje šume) koji su ušli u finale.

Predsjednik uprave Hrvatske Telekoma Davor Tomašković je na svečanosti u Velvetu rekao da nema razloga da se tradicija dodjeljivanja ove nagrade ne nastavi, dok je glavna urednika tportala Danijela Jozić rekla da je riječ o portalu koji mjesečno ima 1.200.000 čitatelja. Na dodjeli je bio i lanjski laureat Slobodan Šnajder.  

Antikvar Željko Međimorec ŽELJKO MEĐIMOREC Da nestanu sve knjižare, ništa se ne bi promijenilo Rosa Montero Rosa Montero 'Smisao pisanja je traženje smisla postojanja. Umjetnost je potrebna da izdržimo život' KNJIGA NA STOLU "Stajska bolest" poresna je literarna freska današnje provincijske Hrvatske
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu