Naslovnica Kultura Knjige

"Stajska bolest" poresna je literarna freska današnje provincijske Hrvatske

Roman Slađane Bukovac poručuje da čovjeku nema pomoći od guranja glave u pijesak ni od neimenovanja problema
13. veljače 2017. u 17:36 0 komentara 95 prikaza

Najnoviji, treći po redu roman Slađane Bukovac “Stajska bolest” svakako je štivo koje imponira aktualnošću, ali i poetičnošću. Objavio ga je zagrebački Sandorf, a uredio Ivan Sršen koji je kao urednik i nakladnik posljednjih mjeseci izbacio nekoliko odličnih domaćih proznih djela. Slađana Bukovac i romanom “Stajska bolest” potvrdila je svoj osebujan prozni put koji karakterizira i kontrolirana filozofičnost koja se gnuša svake komercijalizacije, ali i spretno građenje fabule u kojem autorica ne bježi ni od odmjerenog koketiranja s uzusima kriminalističkog romana.

Naravno, “Stajska bolest” nije tipični krimić, ili točnije rečeno, uopće nije krimić u klasičnom smislu, ali će čitatelje svakako privući motivima iz više nego aktualne hrvatske crne kronike koje autorica nudi elegantno i na kapaljku, s puno elegancije i sporog, upravo sjevernjačkog filmskog ritma. Autorica roman nije prenatrpala ni likovima ni temama. Svoju glavnu junakinju, nesuđenu akademsku građanku Jelenu smjestila je u čudan, izmješteni azil za mahom ostarjele i islužene konje koje vikendom u terapeutske svrhe spokojno jašu i bolesna djeca. Zapuštena farma strateški je smještena u blizinu riječne propusne granice, i to s državom iz koje se tradicionalno stalno nešto šverca. U ne tako davnom ratu švercali su se oružje i ljudi, a u otrcanoj tranzicijskoj svakodnevici duhan, droga i opet ljudi, ali ovaj put pridošli iz jako dalekih, čak i prekokontinentalnih krajeva, što je, uostalom, jedna od središnjih geopolitičkih tema današnjice. U osnovi britka i pravdoljubiva Jelena živi s mučaljivim Pravednikom, snažnim i autoritativnim mačističkim muškarcem koji ne govori puno, ali koji ima ključ za mnoge brave kojima je čvrsto zaključan ovaj roman.

Ubijači vremena Izbori objavili roman Gordana Pandže "Ubijači vremena" Filozofski triler za zahtjevnije čitatelje 26.03.2014., Zagreb - U Drustvu hrvatskih knjizevnika predstavljene su dvije knjige pisca Davora Velnica. Photo: Zarko Basic/PIXSELL Knjiga Davora Velnića o Grgi Gamulinu Obračun s establišmentom koji i dalje prešućuje Grgu Gamulina kao vrhunskog pisca

Odnos između Jelene i Pravednika ipak se dinamizira kada se u njen život vrati nekadašnji profesor s fakulteta, dokazani borac za ljudska prava, uobičajeno tajnovit i nedostižan, pravi maneken političke korektnosti i ekološke i svake druge osviještenosti. Tu je i prvi susjed konjske farme, skromni Izvjestitelj koji šalje svoje kratke informativne tekstove u metropolsku novinsku centralu bez puno ambicija i inspiracije, ali i čovjek koji intuitivno saznaje i ono što možda i ne bi htio saznati. Tako ni kriv ni dužan postaje osoba gotovo u središtu jednog krvavog obiteljskog zločina, ubojstva mlade žene i majke ispred tzv. sigurne kuće koje na čvršći ili slabiji način povezuje većinu likova ovog mračnog romana u kojem samo ženska junakinja ima pravo na osobno ime. Najplemenitije i najnadahnutije stranice ove mudre knjige rezervirane su za životinje, i to prvenstveno konje, ali i pse o kojima je autorica ispisala veliki broj duboko proživljenih rečenica. Upravo su konji i psi gotovo metafizički nadomjestak iskrene ljubavi koja itekako nedostaje u odnosima između ljudi.

Upravo su te plemenite životinje spoj s neobuzdanom, ali ipak pravednom prirodom i njenim zakonitostima koje čovječanstvo tako uspješno zatire u sebi. Roman “Stajska bolest”, smješten u polunapuštenu i ofucanu provinciju koju je metropola željna električne energije krvnički olako ponizila kao bogomdanu lokaciju na nuklearni međudržavni otpad, potresna je literarna freska današnje provincijalizirane Hrvatske koja se pretvara u turističku kulisu u stilu zapadnjačkog Disneylanda.

To je štivo koje se bavi naličjem neciviliziranog životarenja i likovima koji kao da su preživjeli 19. stoljeće i odjednom se našli u brzotrčećem vremenu koje ne razumiju i kojem ni po čemu ne pripadaju. I dok mnogi samozvani gurui samopomoći, ali i politički europeizirani manekeni danas mantraju da je potrebno zaboraviti tužnu i tragičnu prošlost i okrenuti se budućnosti, roman “Stajska bolest” poručuje da čovjeku nema pomoći od guranja glave u pijesak ni od neimenovanja problema. Stoga se pri kraju ovog romana koji se bavi svim gorućim problemima hrvatskog društva, i privatizacijom, i zagađenjem prirode, i medijskom potkupljivošću i lažnom međuljudskom solidarnošću, ipak nazire komadić istinskog, duboko ukopanog optimizma. Zlu ne trebalo.

>> Obračun s establišmentom koji i dalje prešućuje Grgu Gamulina kao vrhunskog pisca

>> Tražio je da Tito odstupi s funkcije, ‘91. je otišao u emigraciju

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.