Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba povijesti hrvatskog dizajna u svakodnevici na šest zagrebačkih lokacija

Izložba Dizajn u gradu 2 bit će postavljena od 15. do 29 listopada, a njezino službeno otvorenje održat će se na staroj Tržnici Trnje 15. listopada s početkom u 18 sati.
13. listopada 2020. u 16:52 0 komentara 206 prikaza
Boris Ljubičić, Čarli, deterdžent za pranje posuđa, 1974
Pogledajte galeriju 1/4

Izložba Dizajn u gradu 2 objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe Dizajn u gradu 1 održane u studenom 2019. godine. Izložba daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja. 

Ministrica obuljen koržinek Umjetničke djelatnosti nastavljaju se odvijati prema posebnim preporukama

Obujmom najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa, dok će kazališni plakati biti izloženi u Ulici Republike Austrije, Tratinskoj, Vlaškoj, Primorskoj i Zvonimirovoj ulici. Udaljenost lokacija trebale bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu. 

 

Prva sekvenca posvećena higijeni

Prva sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici postavit će se prikazi dizajna ambalaže deterdženata za rublje i suđe i suradnja jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih dizajnera Borisa Ljubičića s tvrtkom Labud, dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u tvornici kozmetičkih i higijenskih proizvoda Neva, koja je od 1963. godine intenzivno radila na redizajnu postojećih proizvoda i uvođenju reda u šaroliki proizvodni program, te vizualna rješenja grafičkog dizajnera, likovnog umjetnika i fotografa Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode. 

Željko Borčić, Ambalaža Zirodent zubne paste, Kemijska industrija Saponia, Osijek, prva polovina 1970-ih, Zagreb | Autor :

Druga i treća sekvenca posvećene kućanstvu

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje prikazat će se i istraživanje grafičke dizajnerice Alire Hrabar Oremović o angažmanu dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.

Električni mlinac za kavu MIKI 1980, Odjel dizajna Končar | Autor :

Četvrta sekvenca posvećena kazališnim plakatima

Zadnja sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. Kazališni plakati Mihajla Arsovskog bit će izloženi u Primorskoj ulici 11, Mirka Ilića u Ulici Republike Austrije 1, Vanje Cuculića u Vlaškoj ulici 53, Ivana Picelja u Tratinskoj 14 i Barbare Blasin u Zvonimirovoj ulici 2. 

1. Cuculić, Marin Držić - Dundo Maroje 2011. Zagreb | Autor :

Izložba Dizajn u gradu 2 bit će postavljena od 15. do 29 listopada, dok će se njezino službeno otvorenje održati na staroj Tržnici Trnje 15. listopada s početkom u 18 sati.

Izložbom Dizajn u gradu 2 zaokružit će se dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja, online arhivi koja će krajem listopada biti dostupna svim građanima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. 

umjetnička akcija Pussy Riot za Putinov rođendan ukrasili vladine zgrade LGBT zastavama

Izložbu Dizajn u gradu 2 organiziraju partneri na projektu Centar oblikovanja svakodnevice: Hrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.