Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Ivo Pogorelić ponovno dokazao da je miljenik zagrebačke publike

Ivo Pogorelić
arhiva VL
29.10.2010.
u 23:21

Pogorelić o Chopinu zna puno više od raznih umjetno stvorenih glazbenihh zvijezda, a dokazao je to svirajući s zagrebačkom filmharmonijom. Dirigentski štapić prepušten je čestom zagrebačkom gostu Shlomu Mintzu

Prepuna dvorana Lisinski, publika i na pozornici, predsjednik Republike, ali i birana publika u kojoj su se našli i Jagoda Buić, Predrag Matvejević, Mersad Berber... te brojni studenti glazbe i mlađi glazbenici sinoć su ponovno slušali pijanista Ivu Pogorelića. Već desetljećima on je neporecivo prvo hrvatsko glazbeničko ime, umjetnik koji bez problema puni dvorane kao što su minhenski Gasteig, bečki Konzerthaus ili dvorana Berlinske filharmonije.

U Chopinovoj godini, njegovu osebujnu i već naveliko iz svih mogućih gledišta komentiranu, pa i kritiziranu kreaciju Drugog Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f-molu priuštila nam je obećavajuća Crvena oktava Zagrebačke filharmonije. Dirigentski štapić prepušten je čestom zagrebačkom gostu Shlomu Mintzu koji je apotekarskom pažnjom pratio i osluškivao Pogorelićeva osjetljiva tempa, koja su nekog drugog dirigenta mogla lako izbaciti iz takta. Mintzu je u neophodnom objedinjavanju pijanista sa orkestrom sasvim sigurno pomoglo i prebogato solističko iskustvo koje ima kao jedan od vodećih violinista današnjice koji, hoćeš nećeš, mora komunicirati sa različitim dirigentima.

A Pogorelić se u godini u kojoj izuzetno mnogo muzicira i zapravo leti s kraja na kraj svijeta surađujući mnogo i s različitim orkestrima i različitim dirigentskim osobnostima zagrebačkoj publici i nimalo agresivnoj Zagrebačkoj filharmoniji predstavio kao umjetnik impresivne svježine i preciznosti koji o Chopinu zna puno više od raznih umjetno stvorenih diskografskih glazbenih zvijezda. Pogorelića nije stvorila komercijalna glazbena klanovska mašinerija i to se na zagrebačkom koncertu koji je publika više nego toplo pozdravila itekako moglo čuti i osjetiti. Tu je i tajna njegovog trajanja i njegove opravdane legendarnosti u kojoj posljednjih godina relativno često sudjeluje i uživa i zagrebačka publika, za što valja pohvaliti i Zagrebačku filharmoniju kao instituciju s kojom umjetnik Pogorelićevog ranga želi surađivati.

Osim Chipinovog klavirskog koncerta, Zagrebačka filharmonija i Shlomo Mintz izveli su i Beethovenovu predigru Koriolan, te uvijek rado slušanu Brahmsovu Prvu simfoniju u c-molu. A nakon Pogorelićeve minuciozne i virtuozne interpretacije Chopina, već za par dana zagrebačku publiku čeka nova poslastica. U Lisinski već 9. studenog dolazi ruski pijanist Evgeny Kissin koji poput Pogorelića od malena vježba, svira i nastupa, a na programu svog prvog dugo očekivanog hrvatskog nastupa ima i Četiri balade velikog poljskog skladatelja. Umjetnički dvoboj Pogorelić-Kissin mogao bi biti vrlo interesantan.

Komentara 12

OB
-obrisani-
08:45 30.10.2010.

Ivo legendo, najveci si i volimo te.

KA
Karla
11:53 30.10.2010.

Najbolji je! Šteta što mu svojevrremeno nije omogućeno da u Zagrebu osnuje školu! Prevelika šteta što Hrvatska ne zna cijeniti svoje domaće umjetnike a prihvaća često kojekakve umjetnike upitne kvalitete samo zato što dolaze iz \"svijeta\".

ŠT
ŠTIRBA
06:19 30.10.2010.

Zar je još živ ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije