Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska koprodukcija

Inspirativni dokumentarac "Tijelo" u konkurenciji za Srce Sarajeva

Foto: Promo
1/2
13.08.2023.
u 11:51

Dokumentarni film "Tijelo", nagrađivane slovenske redateljice i scenaristice Petre Seliškar, ima svjetsku premijeru 14. kolovoza na 29. Sarajevo Film Festivalu

"Tijelo/Body" inspirativna je priča o ženi koja se neukrotivim duhom bori s nizom autoimunih bolesti. Autorski ga potpisuje nagrađivana slovenska redateljica i scenaristica Petra Seliškar, a film će imati svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Osim toga, ovaj dokumentarni film je, uz njih još 19, u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma. Riječ je o filmu nastalom u koprodukciji Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, a premijerno se u Sarajevu prikazuje 14. kolovoza, u 19.00 sati, u Cineplexxu. 

"Tijelo" je rezultat 30 godina prijateljstva autorice Petre Seliškar i protagonistice Urške Ristić te donosi osjetljivo i intimno istraživanje nesvakidašnjeg života i slojevitog unutarnjeg svijeta žene koja se neukrotivim duhom bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti. 

U filmu upoznajemo Uršku Ristić, školovanu pijanisticu i bivšu manekenku, ženu kojoj sve joj polazi za rukom, koja je kako kaže „uživala u životnoj igri i testirala svijet“ sve do 28. godine života kada je napada encefalitis, autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava. Oporavljajući se od nje Urška je morala ispočetka učiti govoriti, hodati, upoznavati sebe, prepoznavati svoju okolinu i kćer, prihvatiti, razumjeti i ponovo voljeti svoje tijelo za koje joj se činilo kao da je želi uništiti. Taman kada se život ponovo činio onakvim kakav treba biti Uršku je zadesila nova bolest, mnogo tajanstvenija i podmuklija. Uz podršku dvije kćeri i supruga te roditelja, s kojima je oduvijek imala kompliciran odnos, Urška se bori s tjelesnim i emocionalnim usponima i padovima, no nikada ne odustaje. Usprkos svim izazovima, njezina je ljubav prema životu neukrotiva i nadahnjujuća. Urška prihvaća sebe.

Urška i autorica filma Petra Seliškar su prijateljice još od tinejdžerskih dana kada su se iz zabave mnogo snimale, a kasnije kada je Petra upisala režiju, snimke su postajale i ozbiljnije. Upravo taj arhivski materijal, uz materijale snimljene godinama kasnije u Ljubljani i na jezeru Prespa u Sjevernoj Makedoniji, gledamo u ovom filmu.

- Izrazito se radujem i iščekujem premijeru filma Tijelo na Sarajevo Film Festivalu i  jako mi je drago da smo s producenticom Tamarom Babun i njenim timom iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly uspjeli koproducirati ovaj jako zahtjevan film.  Istaknula bih i da sam  zahvalna i HAVC-u, čiji je udio bio presudan za film Tijelo i Eurimage te da iznimno cijenim kako funkcionira u području dokumentarnog filma. Ovo je moj treći film koji radim u koprodukciji s Hrvatskom i moram priznati da se osjećam vašom. Sjećam se odličnih projekcija u Zagrebu na ZagrebDoxu, na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, Liburnia Film Festivalu u Opatiji. Kao što sam već rekla, Tijelo nije film koji je bio lak za napraviti, ali imali smo sjajnu podršku, strpljenje, razumijevanje u iznimno važnim trenucima produkcije od ekipe kuće Wolfgang&Dolly. Ne smijem zaboraviti zahvaliti i Sari Ferro, koproducentici iz makedonske produkcijske kuće PPFP, koja je također radila na Tijelu, kao i Agenciji za Film Sjeverne Makedonije koji su nam dali važnu podršku. I eto nas pred svjetskom premijerom u Sarajevu, što je dokaz da se upornost, predanost i timski rad zaista isplate -  poručila je autorica filma Petra Seliškar.

Tamara Babun iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, koja je s Petrom Seliškar radila na filmu kaže: “Godine 2007. kao studentica Akademije dramske umjetnosti, zajedno s kolegama Unom Radić i Lukom Rukavinom, imala sam zadovoljstvo biti u Mladom žiriju ZagrebDoxa i Petri Seliškar uručiti nagradu za film Bakice revolucije. Tada smo se upoznale i nismo se vidjele više godina, ali sam ostala velika obožavateljica njenih filmova. Zaista mi puno znači da sam mogla sudjelovati u radu na ovom filmu i da će njegovu svjetsku premijeru ugostiti baš Sarajevo Film Festival. Radujem se vidjeti kako će izgledati prvi susret filma s publikom!”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije