Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Goran Malus, Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta i Davor Svedružić dobitnicu su godišnje Nagrade Kazališta Komedija

Goran Malus, Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta i Davor Svedružić dobitnicu su godišnje Nagrade Kazališta Komedija
Foto: Promo
1/8
24.10.2019.
u 09:29

Godišnja nagrada kazališta Komedija za 2018. godinu ansamblu predstave „39 stepenica“

U ponedjeljak, 28. listopada 2019. prije izvedbe predstave J. Buchana i A. Hitchcocka „39 stepenica“ u Jazz & Cabaret klubu Kontesa dodijelit i Godišnja nagrada Kazališta Komedija za 2018. Ovogodišnji su ravnopravni dobitnici Goran Malus, Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta i Davor Svedružić, tumači svih uloga u ovoj “ubojitoj komediji”.

Nadzorni odbor za dodjelu Godišnje nagrade čine Alenka Dučić, predstavnica HEP-a, sponzora Nagrade, Mirta Balog, v.d. Predsjednice Kazališnog vijeća Kazališta Komedija i Krešimir Batinić, ravnatelj Kazališta Komedija. Stručni žiri, izabran od Nadzornog odbora, čine redatelji Ozren Prohić i Dražen Ferenčina te prošlogodišnji dobitnik nagrade Damir Lončar.

Foto: Arena Hospitality Group

Obrazloženje:
Godišnja Nagrada Kazališta Komedija nije samo priznanje za vrhunsko umjetničko ostvarenje u protekloj sezoni već i zahvala Kazališta umjetnicima koji na najbolji način promoviraju vrijednosti koje Komedija zastupa.

Ansambl predstave 39 stepenica Jasna Palić Picukarić, Goran Malus, Saša Buneta i Davor Svedružić, upravo to su i postigli svojim glumačkim kvalitetama kreirajući tako čitav niz predivnih i duhovitih uloga. Svojom igrom i posvećenošću osim što su, uz redatelja Marka Juragu, stvorili pravu i punokrvnu Komedijinu predstavu, oživjeli su i novu Komedijinu scenu “Kontesa” te je svojim vrhunskim glumačkim umijećem pretvorili u pravu kazališnu scenu. Priznanje za njihovo ostvarenje već je stiglo i u obliku nagrada na Festivalu komedije “Gola mjesečina” u Skopju gdje su nagrađeni s čak četiri nagrade; Jasna Palić Picukarić za najbolju glumicu, Saša Buneta za najboljeg glumca, Marko Juraga za najbolju režiju te kao kruna uspjeha nagrada za najbolju predstavu u cjelini.

Goran Malus na najbolji način dokazao se kao čvrsta vertikala ove predstave predvodeći ansambl odgovornošću za ritam i energiju predstave. Bravuroznom glumačkom igrom i zadivljujućom sugestivnošću lica gradi, komičarski precizno, lik Richarda koji od početka do kraja prolazi čitav niz emotivnih uspona i padova.

Foto: Arena Hospitality Group

Jasna Palić Picukarić svojom nježnošću i osjećajem za humor izgradila je tri heroine, tri prekrasne uloge u ovom trileru od kojih bi svaka zasebno bila sama za sebe biser ovakve komedije.

Davor Svedružić pokazao je vrhunsku vještinu, brzinu transformacija te osjećaj za komičarski tajming kreirajući tako čitav niz uloga od onih ženskih do muških.

Saša Buneta svojim ulogama u svim svojim ulogama ističe se preciznošću i ritmom gradeći tako niz potpuno različitih likova - od jezivog Profesora do neizmjerno ekscentrične gospođe McGarrigle. 

Buneta i Svedružić udahnuli su svim svojim likovima (njih čak tridesetak!) izuzetno toplu dušu kako onu glumačko tako i onu ljudsku s izuzetnim osjećajem za mjeru i publiku. Ovaj je glumački tandem ostvario čitav niz živopisnih i urnebesnih situacija u predivnoj suradnji.

Foto: Arena Hospitality Group

***************************************************************************

Goran Malus prvu je suradnju s Komedijom ostvario još 1998., a u stalnom je angažmanu 2000. U matičnom kazalištu ostvario je brojne zapažene uloge u komedijama, operetama i mjuziklima: Noć u Veneciji, Opera za tri groša, Mali dućan strave, Gubec-beg, Piaf, San ivanjske noći, Svoga tela gospodar, Mala Floramye, Klupko, Narodil se mladi kralj, Majka Hrabrost i njezina djeca, Legalisti, Skidajte se do kraja, Cigle svete Elizabete; Posudi mi tenor, Terapija, Terapija!, Broadway u Komediji – Inventura (i koautor), Ukroćena goropadnica, Monty Python’s Spamalot; Mala kavana, Bljesak zlatnog zuba, Kneginja čardaša, Revizor, Faraon iz Ilice je mrtav, Opet on, 39 stepenica, Tulum u samostanu, Legenda o svetom Muhli, Zaljubljeni Shakespeare.

Osim u matičnom kazalištu, ostvarivao je uloge i na filmu, televiziji i radiju te u drugim kazališnim kućama.

 

Jasna Palić Picukarić stalna je članica ansambla kazališta Komedija od 1994., kada je i ostvarila svoju prvu ulogu u mjuziklu Kralj je gol. Od tada do danas u Komediji je utjelovila impresivan broj redom zapaženih uloga u komedijama i mjuziklima poput: Probudi se Kato, Glembajević, Crna kraljica, Ne daj se Njofra, Gospodsko dijete, Buba u uhu, Opera za tri groša, Mali dućan strave, Motel Mrak, Svoga tela gospodar, Čaruga, Klupko, Nemoćnik u pameti, Budala za večeru, Narodil se mladi kralj, Majka Hrabrost i njezina djeca, Uhvaćen u mrežu, Cigle svete Elizabete, Dundo Maroje 008, Dobri vojak Švejk, Odlazak, Jalta, Jalta, Čisto ludilo, Operetni Express 2 013, Ukroćena gorpadnica; Dobra duša iz Sečuana, Mala kavana, Bljesak zlatnog zuba, Vanja i Sonja i Maša i Picko, Gospođica iz Maksima, Talijanski slamnati šešir, Faraon iz Ilice je mrtav, 39 stepenica, Legenda o svetom Muhli, Zaljubljeni Shakespeare.

Surađivala je i surađuje na filmu, televiziji i radiju, te u ostalim kazališnim kućama i skupinama, a za svoj je rad i nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2000. godine za ulogu Marice (Gospodsko dijete); Nagradom za najbolju glumicu na 20. Festivalu glumca u Vinkovcima (2013.); Nagradom za najbolju glumicu na 21. Festivalu glumca u Vinkovcima (2014.), te Nagradom za najbolju glumicu na Festivalu komedije „Gola mesečina“ u Skoplju (2019.) za uloge ostvarene u predstavi „39 stepenica“.

Foto: Arena Hospitality Group

Saša Buneta nakon prve uloge u Kazalištu Komedija 1996. (Gostioničarka) iste je godine postao članom ansambla te je od tada u podjelama većine dramskih predstava, ali i mjuzikala: Priča s južne strane, Na tri kralja ili kako hoćete, Gostioničarka, Buba u uhu, Opera za tri groša, Veliki manevri u tijesnim ulicama, Čaruga, Motel Mrak, Svoga tela gospodar, Piaf, San ivanjske noći, Mali dućan strave, Nemoćnik u pameti, Klupko, Tko pjeva zlo ne misli, Narodil se mladi kralj, Patnje gospodina Mockinpotta, Legalisti, Skidajte se do kraja, Cigle svete Elizabete, Dobri vojak Švejk, Đerdan, Da, ministre!, Terapija, terapija!, Čisto ludilo, Ukroćena goropadnica, Monty Python’s Spamalot; Dobra duša iz Sečuana, Bljesak zlatnog zuba, Gospođica iz Maksima, Talijanski slamnati šešir, Revizor, Faraon iz Ilice je mrtav, 39 stepenica, Legenda o svetom Muhli, Zaljubljeni Shakespeare...

Surađivao je i surađuje s drugim kazalištima i kazališnim udrugama, ostvarivao suradnje na filmu, televiziji i radiju, a prije mjesec dana nagrađen je Nagradom za najboljega glumca na Festivalu komedije „Gola mesečina“ u Skoplju, za uloge u komediji J. Buchana i A. Hitchocka „39 stepenica“.

 

Davor Svedružić s Komedijom surađuje još od 1995., a stalan je njezin član od 1999. Iako redovito ostvaruje uloge u drugim kazalištima i kazališnim udrugama, te na filmu, radiju i televiziji, većinu je uloga ostvario u matičnom kazalištu u komedijama, mjuziklima i operetama: Crna kraljica, Priča s južne strane, Na tri kralja ili kako hoćete, Gospodsko dijete, Buba u uhu, Opera za tri groša, Motel Mrak, Čaruga, Budala za večeru, Svoga tela gospodar, Mali dućan strave, San ivanjske noći, Mala Floramye, Narodil se mladi kralj, Čekajući epitaf, Patnje gospodina Mockinpotta, Legalisti, Skidajte se do kraja, Uhvaćen u mrežu, Nosonja, Cigle svete Elizabete, Đerdan, Posudi mi tenor, Da, ministre!, Cabaret, Diplomac, Broadway u Komediji – Inventura (i koautor); Dobra duša iz Sečuana, Mala kavana, Skup, Bljesak zlatnog zuba, Gospođica iz Maksima, Kneginja čardaša, Revizor, Opet on, 39 stepenica, Legenda o svetom Muhli; Zaljubljeni Shakespeare; 

Nagrađen je jednom od pet ravnopravnih glumačkih nagrada “Zlatni smijeh” za ulogu Josipa Zeljića (Čaruga) na “Danima satire” 2003. i za ulogu Luje Biberovića (“Ljubica”, GD Histrion) na “Danima satire” 2005. te Nagradom hrvatskoga glumišta 2013. za ulogu Stanislava Pajcenovića (“Muke po Iveku”, GD Histrion).

Foto: Arena Hospitality Group

O predstavi 39 stepenica:

Premijera "ubojite komedije" Johna Buchana i Alfreda Hitchocka 39 stepenica bila 12. listopada 2018. na Komedijinoj drugoj sceni – u Jazz&Cabaret klubu „Kontesa“.

Uz redatelja Marka Juragu autorski tim još čine scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinja Elvira Ulip, oblikovatelj svjetla Anđelko Kos, autor projekcija Dalibor Talajić i autorica glazbe Anita Andreis.

Godine 1935. Alfred Hitchcock snimio je film “39 stepenica” prema istoimenoj noveli Johna Buchana iz 1915. godine. Hitchcockov film postigao je veliki uspjeh i postao kultni triler noir-filma. Godine 2005. Patrick Barlow adaptirao je filmski scenarij za samo četiri glumca, te je time klasični detektivski triler pretvorio u dinamičnu krimi – komediju. Predstava je postigla izuzetan uspjeh na West Endu i Broadwayju u svim podjelama koje su je do sada igrale. Izuzetna dinamika igre i humor, koji podsjeća na Monty Python, osigurale su izuzetan život ove komedije neovisno od kultnog Hitchcockovog trilera.

Sredovječni Richard Hannay nakon dužeg boravka u Kanadi vraća se u London i “dozlaboga se engleski dosađuje”. U pokušaju da se zabavi posjeti londonski Palladium gdje se tijekom točke “nezaboravljivog” gospodina Memoryja dogodi susret s Annabelom Schmit – predivnom, izazovnom i opasnom špijunkom. Njih dvoje, Richard i Annabela, ubrzo završe u Richardovom stanu, no umjesto romanse dogodi se ubojstvo koje će Richardov inače dokoni život pretvoriti u špijunski triler. U potrazi za stanovitim Profesorom i bijegu od policije koja ga sumnjiči za ubojstvo susreće vrlo šaroliko društvo: seljake koji će ga naganjati vilama, policiju koja će ga loviti po jurećem vlaku, izborni odbor u malom škotskom selu, pa čak i dva britanska pilota…

Kuriozitet ove predstave je da samo jedan glumac tumači jedan lik – “junaka”, Richarda Hannayja (Goran Malus). Jedina glumica u predstavi – Jasna Palić Picukarić – tumači tri “heroine”, a Saša Buneta i Davor Svedružić tumači su čak skoro 30 (slovima: trideset!) likova, u pojedinim scenama i po tri istovremeno! Upravo u toj igri i duhovitim komentarima noir-žanra ova triler – komedija postaje urnebesna zabava- ubojita komedija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije