Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farhadijev "Heroj"

Dvosatna divnoća od filma koji pokazuje kako je "teško biti fin"

IMDb
12.02.2022.
u 16:12

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić.

Nakon oskarovskih "Nader i Simin se rastaju" te "Trgovačkog putnika" iranski redatelj Asghar Farhadi donosi film koji je trebao ponovno ugledati svjetla Akademijine pozornice, barem što se nominacija tiče. "Heroj" je premijerno prikazan na posljednjem festivalu u Cannesu (hrvatska ga je publika mogla pogledati na lanjskom ZFF-u) gdje je nagrađTen Grand Prixom. Iako su i razarajuće potresni "Trgovački putnik", pa čak i Farhadijev izlet u vode španjolske kinematografije i triler-drame "Svi znaju sve" vrhunska ostvarenja, uvijek su nekako ostala u sjeni omiljenih Nadera i Simin. Međutim, "Heroj" im se opasno približio.

Sve je kod Farhadija uobičajeno isprepleteno i zamršeno – odnosi među ljudima, dodiri modernog utjecaja i tradicionalnih vrijednosti, prikaz ljudske prirode koja lako osuđuje, ali još se lakše bori biti dijelom tuđeg dobrog djela. Kao što je i uobičajeno u središtu je radnje jedan naizgled obični, otrgnuti komadićak stvarnosti oko kojeg se plete raskošna gorko-slatka priča puna moralnih dilema i etičkih dvojbi koje se pak svode na Farhadijev, čini se, omiljeni zaključak: Bolje da je pošteno, pa makar i propali.

Njegov je heroj (ili antiheroj?) iz naziva filma Rahim, muškarac koji je osuđen na zatvorsku kaznu jer nije imao novca za vraćanje duga kreditoru Bahramu, inače bratu svoje bivše supruge. Rahim povremeno izlazi na dopust kako bi proveo vrijeme sa sinom za kojeg se brinu njegova sestra i njezin suprug. Osim s obitelji, Rahim se na dopustu druži i sa svojom tajnom, ali lojalnom djevojkom Farkondeh. U ta dva dana dopusta, Farkondeh i Rahim dosjete se kako bi mogli prodati zlatnike koje je Farkondeh pronašla i time otplatiti njegov dug. Međutim, Rahim u dubini duše osjeća kako je pogrešno tuđim novcem otplatiti svoj dug te se odlučuje na moralno ispravan potez – pronađeni novac će prijaviti vlastima i vratit će ga onome kome zaista i pripada. Ubrzo se medijima širi priča o zatvoreniku koji je mogao iskoristiti priliku i izaći iz zatvora, ali umjesto toga je odabrao biti pošten. Svi su oduševljeni, i društvo koje za njega organizira skupljanje novaca za otplatu duga, i zatvorska uprava jer im je Rahimov čin poslužio kao moćan alat kojim će zataškati samoubojstvo koje se dogodilo u njihovu zatvoru. Međutim, stvari, baš kao sve u životu, ne idu kako su planirane. U medije curi vijest o samoubojstvu, zbog čega se stvara priča kako je cijela situacija s poštenjem inscenirana i isplanirana. Slijedi dokazivanje, objašnjavanje, pravdanje, ali time se Rahim samo dublje potkopava.

Kompliciran, dakle životan film pogađa u sridu s isticanjem bremena koje nose svi koji danas nastoje biti dobri i pošteni. Farhadi još jednom pokazuje kako je, rječnikom Srđana Vuletića, "teško biti fin", a isplati li se ili ne, treba svatko otkriti sam u ovoj dvosatnoj divnoći od filma.

1. Heroj (Prime)

Drama, Iran, Francuska, 127 min.

Režija: Asghar Farhadi

Glumci: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh

2. Ulica noćnih mora (Cinestar)

Osjete se utjecaji ili posvete redateljevoj najvećoj uspješnici – "Panovu labirintu". Puno magije i misticizma, puno psihologije i mentalizma, ali najviše mračnjaštva. "Ulica noćnih mora" jednostavno izgleda prekrasno. No, nažalost, estetika kojoj je nemoguće odoljeti najjači je adut filma koji u predugom trajanju prečesto odlazi u predvidljivost, nedorečenost pa čak i dosadu.

Triler, SAD, Meksiko, 150 min

Režija: Guillermo del Toro

Glumci: Bradley Cooper, Rooney Mara

3. Encanto: Naš čarobni svijet (Cinestar)

Djevojčica Mirabel jedina je u svojoj obitelji koju nije dotakla čarolija i koja nije dobila Dar. Iako se povremeno osjeća kao da im ne pripada, ona bi sve uradila za njih. Kada jedne noći čarolija obitelji Madrigal dođe u opasnost, Mirabel odluči spasiti je i tu počinje avantura. "Encanto" je pjevljiv film i najbolje bi se opisao kao hibrid "Izvrnuto naopako" i "Coca".

Animirani, SAD, 102 min.

Režija: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith

Glasovi: Stephanie Beatriz, John Leguizamo

 

4. Moonfall (Cinestar)

Film katastrofe (p)ostao je katastrofa od filma. Mjesec je supergrađevina koju su sagradili izvanzemaljci koji napadaju Zemljane koji pak bježe u Aspen jer je tamo najsigurnije. Nekadašnje kolege Jocinda i Brian udružuju snage kako bi, zajedno s geekom KC-jem, otišli na mjesec i spasili svijet. Film na trenutke izgleda kao šala, a ocjena nije katastrofalna samo zbog sjajnih efekata.

ZF akcija, V. Britanija, SAD, 120 min.

Režija: Roland Emmerich

Glumci: Halle Berry, Donald Sutherland

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije