Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminuo je u devedesetoj godini

Dubravko Jelčić robijao je u Gradiški, a život je posvetio književnosti

Dubravko Jelčić
Patrik Macek/PIXSELL
29.02.2020.
u 13:56

Dubravko Jelčić objavio je četrdesetak knjiga književnog, znanstveno-kritičkog i političkog sadržaja te monografija o poznatim hrvatskim piscima.

U devedesetoj godini umro je akademik, povjesničar književnosti, književni kritičar, pjesnik, publicist i prozaik Dubravko Jelčić, javljeno je iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Akademik Jelčić rođen je u Požegi 6. studenoga 1930. godine. U Gimnaziju je išao u nekoliko slavonskih gradova, a maturirao je u Slavonskome Brodu. Godine 1945. godine osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog širenja antikomunističkih letaka, a dio kazne izdržavao je i u kaznionici u Staroj Gradiški. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao disertacijom o djelu književnika Josipa Kosora.

Bio je i saborski zastupnik

Radio je kao srednjoškolski profesor, dramaturg Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a 1960. godine zapošljava se u Institutu, a poslije akademijinu Zavodu za književnost u Zagrebu, gdje ostaje do mirovine. U drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća bio je i saborski zastupnik HDZ-a.

Dubravko Jelčić uređivao je biblioteku Izbor u Nakladnom zavodu Znanje i biblioteku Vijenac u Nakladnom zavodu Matice hrvatske. Bio je i član uredničkog odbora Pet stoljeća hrvatske književnosti, gdje je kao urednik potpisao niz naslova. Tako je uredio sabrana djela Tina Ujevića, Antuna Gustava Matoša, Vladimira Nazora i Antuna Branka Šimića. S Krstom Špoljarom uredio je i izabrana djela Augusta Šenoe.

Početkom devedesetih bio je i potpredsjednik Matice hrvatske, u čije je članstvo ušao još 1962. godine (iz čijeg je članstva poslije izbrisan). Uredio je više od stotinjak knjiga, a redovni član HAZU postao je 1992. godine. Bio je i glavni urednik Akademijina Foruma, kao i glavni tajnik Razreda za književnost te član Predsjedništva HAZU. Godine 2010. imenovan je voditeljem novoosnovanog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.

Dubravko Jelčić bio je i jedan od pokretača, te glavni i izvršni urednik edicije Stoljeća hrvatske književnosti. Za nju je priredio književna djela Ante Starčevića, Mile Budaka, Vladimira Kovačića, Vinka Nikolića, političke spise Eugena Kvaternika, Milana Šufflaya, biskupa Josipa Jurja Strossmayera i Vinka Kriškovića te izabrana djela Antuna Nizetea. Pronašao je i objavio Kosorovu dramu “Maske na paragrafima”.

Dubravko Jelčić objavio je četrdesetak knjiga književnog, znanstveno-kritičkog i političkog sadržaja te monografija o poznatim hrvatskim piscima.

Ostavio neobjavljeni roman

Objavljivao je i antologije suvremene hrvatske novele, kao i dnevničke zapise. U nekoliko izdanja Naklada Pavičić mu je objavila i zapaženu “Povijest hrvatske književnosti”. Zbirka pjesama “Poraz pobjednika” objavljena mu je 1962. godine, a pisao je i radiodrame. Godine 1994. objavio je i roman “Strah”. Neobjavljen mu je ostao roman “Raj”. Bio je odličan poznavatelj Matoševa djela, pa se zato silno angažirao i u obnovi Matoševe rodne kuće u Tovarniku i ustanovljenju Matoševa kulturnog centra, koji nije dočekao.

Prije tri godine akademik Jelčić dobio je i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Dobio je i nagradu za životno djelo Dana Ivana i Josipa Kozarca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije