Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj časopisa jezik

Dišnik, kihobran i rukozborac najbolje su nove riječi

12.03.2021.
u 10:24

Najbolju riječ, "dišnik", koja bi trebala zamijeniti "respirator", na natječaj časopisa Jezik poslala su čak dvojica rječotvoraca - književnik i diplomat Drago Štambuk te zagrebački student Karlo Kulaš.

Poznati književnik, prevoditelj i diplomat Drago Štambuk zajedno sa zagrebačkim studentom Karlom Kulašem autor je najbolje nove hrvatske riječi. Gotovo nevjerojatno, student i diplomat, neovisno jedan o drugome, poslali su isti prijedlog: nova riječ “dišnik” trebala bi, prema njihovu mišljenju, zamijeniti sveprisutni respirator. Štambuk je uz dišnik predložio i disajnik kao istoznačnicu, ali i krunski virus za koronavirus.

Tvorac drugonagrađene riječi kihobran je Zadranin Marin Perić, zaposlenik tvrtke koja proizvodi upravo kihobrane. Njegova novotvorenica prijevod je s engleskog za “sneeze protector”, a u nas je u posljednjih godinu dana u istom značenju učestao naziv zaštitni vizir za lice, uz tumačenje da štiti od prijenosa kapljica. Zagrebačka IT stručnjakinja Ana Mihovilić autorica je trećenagrađene riječi rukozborac. Na natječaju je predložila imenicu i glagol: rukozboriti i rukozborac, za ljude koji komuniciraju znakovnim jezikom za gluhe.

Izbor najboljih novih hrvatskih riječi od 1992. organiziraju časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter, u sklopu Dana hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka. Zaklada je osnovana da bi se očuvala uspomena na dr. Ivana Šretera, hrvatskog jezičnog aktivista, mučenog i ubijenog u Domovinskom ratu. O najboljim riječima ove su godine odlučivali Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić i Mile Mamić. 

Komentara 2

TM
trade_mark
11:22 16.03.2021.

hahaha... uredu je brinuti o svojem jeziku, ali previše je previše!

OB
Oblivion
12:48 12.03.2021.

Evo i nekih starih:idiotizam, besposličarenje, uhljeb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije