Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"bornin vremeplov" u žar ptici

Dirljiva priča o dječaku koji putuje kroz vrijeme kako bi još jednom zagrlio tatu

Foto: Mare Milin
1/2
27.02.2024.
u 14:26

Praizvedba predstave temeljene na knjizi Krešimira Butkovića održat će se 1. ožujka u 19 sati u kazalištu Žar ptica

Bornin vremeplov  - pustolovna i autobiografska priča Krešimira Butkovića koja nas vodi u Zagreb 83. godine -  prvi je put put na sceni Žar ptice u režiji Ivana Lea Leme.

Nedugo nakon objavljivanja 2016. godine, ovaj zagrebački avanturistički roman za djecu i mlade postao je pravi hit među čitalačkom publikom i najčitaniji roman 2017. godine. Djeca su s radošću prihvatili putovanje kroz vrijeme, u pustolovne osamdesete godina prošlog stoljeća u kojima je sve nekako bilo drugačije. 

Okosnica Butkovićeva romana je dječak Borna koji je odlučio napraviti vremeplov kojim bi se vratio u prošlost da bi još jednom zagrlio tatu – u vrijeme kada je njegov otac još bio živ. Na neočekivanom putovanju vremeplovom, u pratnji prijateljice Nike, stroj će pogoditi grom i zaustaviti ih u zagrebačkim osamdesetim godinama prošlog stoljeća kada je Bornin tata imao godina koliko i desetogodišnji vremeplovac.

Napeta i emotivna dječja pustolovina spoj je autobiografije i kreativnosti pisca knjige "Bornin vremeplov" Krešimira Butkovića, koji je kao sedamnaestogodišnjak nakon teške ozljede ostao u kolicima. Od tog vremena počeo je pisati i objavljivati brojne priče od kojih je jedna i ova, inspirirana stvarnim događajem iz njegova života.

Jedne je noći Krešin brat blizanac Tomislav, mirno preminuo u snu. Tomislav je bio tata i malog Borne koji je, zajedno sa svojim stricem, Krešom pokrenuo ideju koja će postati knjiga, a sada i predstava. Priče su utjeha, kaže Krešo u predstavi, i istina je, priče tješe i tako otvaraju nove perspektive i tijekove stvarajući nove živote. 

Predstavu prema dramatizaciji Nine Skorup režira Ivan Leo Lemo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, autor glazbe Zvonimir Dusper. U predstavi igraju Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.

" U Borninom vremeplovu na sceni uvodimo i ozbiljne životne teme poput invalidnosti i smrti u dječju svijest odustajući od tabuiziranja i marginalizacije situacija koje ih uključuju, pozivajući odrasle da preuzmu odgojnu ulogu koja usmjerava, vodi i uvodi, (u)tješi i objasni nepoznato i 'ozbiljno' bez stigmatizacije - ističe Nina Skorup. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije