Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Budapest Gypsy Symphony Orchestra u KC Dražen Petrović

U magični petak, 13. prosinca, u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, stotinu će romskih violina zasvirati tradicionalnu romsku glazbu kao i niz najvećih klasičnih djela i to napamet, bez nota i partitura.
19. rujna 2013. u 19:18 0 komentara 214 prikaza
Budapest Gypsy Symphony orchestra (1)
Foto:

Najveći romski simfonijski orkestar, Budapest Gypsy Simphony Orchestra nakon pet godina ponovno dolazi pred hrvatsku publiku. U magični petak, 13. prosinca, u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, stotinu će romskih violina zasvirati tradicionalnu romsku glazbu kao i niz najvećih klasičnih djela i to napamet, bez nota i partitura. Njihovu nadarenost i virtuoznost hrvatska publika redovito nagrađuje rasprodanim koncertima, pa je tako njihove poslijednje nastupe u Zadru i Zagrebu pratilo preko 7000 posjetitelja, te se za oba koncerta tražila ulaznica više.

U posljednjih desetak godina Budapest Gypsy Symphony Orchestra , u Mađarskoj poznatiji kao „Szaztagu Cinanyzenekar“ (100 romskih violina) gostovao je po cijelom svijetu svirajući po poznatim koncertnim dvoranama i festivalima, osobito u Austriji, Belgiji, Češkoj, Hrvatskoj, Skandinavskim zemljama, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Japanu, Latviji, Luksemburgu, Monaku, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj, Švedskoj, Švicarskoj i Turskoj. U sezoni 2013. – 2014. nastupati će premijerno u Kini, te u već spomenutim državama uz čak šest nastupa u čuvenom pariškom teatru Champs Elysees .

Priča o najvećem romskom simfonijskom orkestru na svijetu, započinje 1985. na pogrebu Sandora Jaroke, tada najpoznatijeg mađarskog primaša. Vodeći romski glazbenici iz svih krajeva zemlje, okupili su se kako bi odali posljednju počast sjajnom glazbeniku, kolegi i učitelju te iskoristili priliku da poslije ceremonije pokopa zajedno zasviraju. Iz te spontane svirke rodila se ideja o nastanku orkestra.

Sve do tragične smrti u prosincu 1997. godine, Laszlo Barki - dirigent u Mađarskom Nacionalnom državnom ansamblu, ustrajno je i uspješno vodio Orkestar. Zahvaljujući njemu Orkestar okuplja najbolje mađarske soliste. Imena poput Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross, Berki – svi članovi orkestra– „krema“ su mađarske, romske glazbene dinastije. Sandor Buffo Rigo je predsjednik, umjetnički direktor te šef orkestra zajedno s Joszefom Lendvai Csocsi.

Jedan od najistaknutijih članova orkestra je virtuoz Oszkar Őkrős na cimbalu, koji je ujedno i najbolji svjetski svirač tog tradicionalnog instrumenta. Orkestar broji 60 violina, 9 viola, 6 violončela, 10 kontrabasa, 9 klarineta i 6 cimbala. Repertoar koji izvode uključuje poznatu mađarsku i internacionalnu romsku glazbu od Vittoria Montia i Grigorasa Dinicua pa sve do do klasičnih djela od Johannesa Brahmsa, Georges Bizeta, Arama Khatchatouriana, Pabla de Sarasate ili Johanna Straussa.

Ta dva lica tipičnog koncertnog programa orkestra naglašena su i promjenom odijela njegovih članova: od stiliziranih narodnih nošnji do tradicionalnih večernjih smokinga.

Ovi glazbenici svojom fantastičnom energijom i virtuoznošću ostavljaju nezaboravnu uspomenu svakom posjetitelju njihova nastupa. Publiku oduševljava njihova jedinstvena sposobnost da kao orkestar funkcioniraju bez nota, da brzim izmjenama harmonija, boja i raspoloženja ispunjavaju skladbe te da prenose prekrasnu energiju naroda koji je glazbu odabrao kao svoj univerzalni jezik.

Prodaja ulaznica počinje u utorak, 17.09. na svim ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima.

Cijene ulaznica koje vrijede do 01.11.2013 su:

LOŽE – 300 kn

VIP PARTER - 200 kn

PARTER 1 - 150 kn

PARTER 2 - 100 kn

TRIBINA - 150 kn

TELESKOP - 100 kn,

a nakon 1.11.2013 povećavaju se za 20%.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.