Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečano otvorenje

20.000 stripova, knjiga i litre dobrog vina na 29. sajmu Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Matija Šćulac
24.11.2023.
u 09:18

Sajam će otvoriti čuveni stripaš Milo Manara, a ovo izdanje posvećeno je najvećem povjesničaru Istre Miroslavu Bertoši

Danas točno u podne, ispred Doma hrvatskih branitelja u Puli, otvara se 29. Sa(n)jam knjige u Istri pod motom "Život u oblacima". Otvorenje je, kako kaže direktorica sajma Magdalena Vodopija, potezom maestra režirao Matija Ferlin, u ulozi voditelja naći će se poznati glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin, a za glazbeni dio otvaranja zaslužni su pulski glazbenik Marco Quarantotto i jazz-kvintet Sterptet pod vodstvom Branka Sterpina. Sajam će svečano otvoriti posebni gost ovogodišnjeg izdanja, talijanski umjetnik i jedan od najvećih stripaša današnjice Milo Manara.

– On nam na sajam vraća onaj zanos po kojem pamtimo i velikog Umberta Eca koji je gostovao na 12. izdanju Sa(n)jam knjige u Istri. Već prvog dana sajma bit će tako predstavljen Manarin strip "Il nome della rosa /Ime ruže" nastao upravo prema djelu Umberta Eca, a u subotu otvaramo njegovu izložbu "Između stripa, literature i filma" u Svetim srcima, koja je, sigurna sam, jedan od kulturnih događaja godine na našim prostorima – kazala je Magdalena Vodopija dodavši da će Manara zatim u nedjelju 26. studenog biti i gost publici omiljenog programa Doručak s autorom.

Ovo je izdanje pritom posvećeno profesoru Miroslavu Bertoši, kojega nazivaju najvećim povjesničarom Istre, a koji nas je napustio ove godine. Tako će prvog dana sajma, u petak u 18 sati, u Crvenom salonu biti predstavljena njegova knjiga "Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći" koju je posmrtno objavila Hrvatska sveučilišna naklada. Tijekom deset dana trajanja sajma, koji završava 3. prosinca, u stotinjak različitih programa sudjelovat će tako čak 250 gostiju iz Hrvatske i svijeta, a ljubitelje knjige i stripa koji je u posebnom fokusu, oduševit će i ponuda od više od 20 tisuća naslova čak 300 izdavača sa sjajnim popustima od 20 do 70 posto.

A ususret velikoj 30. obljetnici koju će sajam proslaviti iduće godine pod temom "Mikrokozmos", Sa(n)jam knjige u Istri predstavit će novi "mali sajam u sajmu". Dovitljivog imena Histrokozmos, program je to koji će se održavati svakog dana u Kavani Mozart te predstavljati ono najbolje što Istra može ponuditi, a počet će, kako drukčije, nego "Sagom o vinu" – spojem literature, filozofije, antropologije i enologije. Posjetitelji će uz to moći spojiti i ugodno s korisnim pa na Sajmu kupiti i zgodne poklon-vrećice Litar literature, koje će sadržavati bocu vina vinara Vinistre i željenu im knjigu sa sajamskih polica.

Posjetitelji će moći kupiti i zgodan poklon-paket Litar literature, bocu istarskog vina i knjigu po svom izboru
Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

U moru sjajnih gostiju koji stižu na Sa(n)jam knjige u Istri valja izdvojiti i Kristiana Novaka, koji će danas promovirati svoj najnoviji roman koji leti s polica "Slučaj vlastite pogibelji", a svoju će intimnu ispovijest "Depra" predstaviti i novinar Aleksandar Stanković. U bogatom popratnom programu očekuje nas i izložba stripaša, slikara i animatora Danijela Žeželja koji predstavlja svoj strip "Kao pas", izložbu "Umjetnik u gladovanju" inspiriranu Franzom Kafkom, a sudjelovat će i u sajamskom performansu "Šesto čulo" sa slovenskom pjesnikinjom i performericom Anjom Zag Golob i glazbenikom Dragom Ivanušom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije