Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA

Dario Šarić igra pametno kao nekad Larry Bird

Dario Šarić
Foto: Reuters
1/8
14.03.2017.
u 18:10

Premda Dario nije letač, a bome ni munjeviti sprinter, 22-godišnji Šibenčanin se toliko nametnuo već u svojoj prvoj sezoni da je trenutačno prvi favorit za novaka godine. A postigao je to nevjerojatnom energijom, borbom za svaku loptu, ali i osjećajem za igru i asistencije koji će mu u godinama koje dolaze donijeti status elitnog NBA igrača

Super Dario igrao je još jednom iznimno. S 29 koševa, sedam skokova i pet asistencija Dario Šarić (22) zapaprio je LA Lakersima (118:116). Zadovoljstvo hrvatskih poklonika košarke je tim veće što je s druge strane zapaženu ulogu imao i Ivica Zubac (20) koji je za svojih 19 minuta uknjižio 10 koševa, šest skokova i četiri blokade.

A baš su ta dvojica naših momaka dokaz da je u NBA momčadima sve više igrača koji nisu iznadprosječni atlete i koji to kompenziraju igračkom snalažljivošću i inteligencijom.

Traži se tko brže misli

I dok teški centar Zubac, koji ima osjećaj za igru i blokiranje šuteva, igra na poziciji na kojoj puno donose i centimetri (216 cm), Šarić “živi i radi” na poziciji krilnog centra na kojoj su u NBA ligi ponajveći atlete.

Premda Dario nije letač, a bome ni munjeviti sprinter, 22-godišnji Šibenčanin se toliko nametnuo već u svojoj prvoj sezoni da je trenutačno prvi favorit za novaka godine. A postigao je to nevjerojatnom energijom, borbom za svaku loptu, ali i osjećajem za igru i asistencije koji će mu u godinama koje dolaze donijeti status elitnog NBA igrača.

U NBA ligi trenutačno oduševljava i mladi srpski centar Nikola Jokić u majici Denver Nuggetsa.

Jesu li Šarić i Jokić dokaz da se NBA liga mijenja i da se u zemlji košarkaških Supermana, Spidermana i Batmana može uspjeti i bez natprosječnih fizikalija? Na to pitanje odgovara hrvatski izbornik Aleksandar Petrović:

– Kod njih dvojice do izražaja dolazi čisti talent pri čemu im pomaže i to što u NBA košarci nema toliko udvajanja kao u Europi. Jokić u reketu suparničkim centrima drži školu košarke, a Šarić je vrlo kreativna četvorka koja sve oko sebe čini boljima. Čini mi se da je momcima velikog talenta čak i lakše igrati u NBA ligi nego u Euroligi.

Menadžer obojici je Miško Ražnatović koji je i sam iznenađen koliko dobro u svojoj drugoj sezoni igra Jokić koji dosad ima već tri triple-double učinka.

– Očekivao sam da će Nikola napraviti solidnu NBA karijeru, no ovo prelazi sva moja očekivanja i pomalo ruši tabue o NBA ligi u kojoj, navodno, nije ništa moguće postići ako niste fizički moćni i besprijekorno pripremljeni. Kada je Nikola odlazio u NBA ligu, ljudi su mislili da je on klinac koji će biti na granici NBA i razvojne NBDL lige i koji će se za dvije godine vratiti u Europu.

A praćenje nečijeg izrastanja u NBA potencijal posao je NBA skauta, a jedan od njih je i Danko Cvjetićanin, skaut Netsa.

– Bit uspjeha spomenute dvojice košarkaša je iznimno dobar osjećaj za igru. I Šarić i Jokić imaju istančan osjećaj za prostor, kreativni su, a to je nešto što se ne može naučiti, ali se može još pojačati energijom kakvu, recimo, ima Šarić. U pravom sustavu igre, s pravom ulogom, takvi igrači mogu itekako doći do izražaja – kazao nam je Cvjetićanin koji drži da Šarić nikako nije igrač ispodprosječnog atletizma.

Ni Larry Bird nije bio atlet

I doista, kada se sjetimo one njegove blokade na Gasolu na OI u Riju ili nekih ovosezonskih blokada, moramo ustvrditi da i on može skočiti. Nije letač, ali je od svih NBA “četvorki” brži s loptom, od velike većine i brže misli, a i prilično je čvrst igrač koji vješto grabi loptu između suparnika. A kada je tako, onda i ne mora skakati do vrha ploče da bi bio uspješan.

Ni Larry Bird nije zakucavao preko suparnika, a nije bio ni bogzna koliko brz, no tajna njegova uspjeha bila je u vještini šutiranja i dodavanja, odnosno snalaženja na malom prostoru.

Osim Birda, neatletični igrači koji su uspjeli napraviti veliku karijeru bili su John Stockton i Steve Nash. Najbolji šuter Bullsa Steve Kerr nije mogao ni zakucati, ali se čak i jednom Jordanu nametnuo kao pouzdan šuter. U istom sastavu igrao je i Toni Kukoč od kojeg su u Bullsima pokušali napraviti “Hulka”, čega se prisjeća i njegov tadašnji kondicijski trener Luka Radman:

– Kukoč je sve imao, ali mu je nedostajalo mase. Iako je u NBA došao sa 102 kg, oni su ga nabildali pa je imao 120 kg. No, vrlo brzo su shvatili da je s tom težinom izgubio ono dragocjeno, pa su ga vratili na 107 kg. Tu teoriju o neophodnoj snazi srušio je i Nowitzki koji je u NBA došao a da nikad nije podigao uteg nego je sve vježbe snage radio s vlastitom težinom. Koliko vidim, naš Šarić nema skočnost, ali ima čvrstoću i ideju pa može igrati protiv svakog čuvara.

Komentara 3

AU
austrougarskigeneral
09:44 16.03.2017.

bravo dario

SM
Sve-Mirko1
10:44 16.03.2017.

Brajdiću? ti obršeš jedan profil - ja otvorim 6, jebbem ti milu mater srbofilsku ulizivačku!!! smeće izdajničko prljavo!!!

Avatar -zztop-
-zztop-
22:06 14.03.2017.

Kad pohvalim Jokica obrišu mi komentar, a evo sad ga hvalite na sav glas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije