Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor oporbi

Škegro: Ako smijene Rohatinskog, inflacija može skočiti i 100 posto!

\'obzor  Zagreb ,hotel esplanade, 15.10.2008. U hotelu Esplanade danas je u organizaciji vecernjeg lista odrzan Financijski forum. Sudjelovali su Petar Radakovic (erste banka), Franjo Lukovic (zagreba
Boris Ščitar/Pixsell
14.04.2011.
u 12:25

- Viđam ovih dana programe koji nude aktivnu monetarnu politiku. Ima ideja da se tiskanjem novca može pokrenuti gospodarstvo, kazao je Borislav Škegro

Savjetnik premijerke Jadranke Kosor za gospodarstvo Borislav Škegro žestoko se danas, na Konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina u Zagrebu, obrušio na dio programa gospodarskog oporavka Kukuriku koalicije koji zagovara aktivnu monetarnu politiku. Podsjetimo, aktivnu monetarnu politiku HNB-a posljednjih dana sve žešće zazivaju čelnik HGK Nadan Vidošević i Kukuriku koalicija, u čije ime je šef HNS-a Radimir Čačić prije dva dana predstavio 21 tezu u programu za gospodarski oporavak zemlje.

- Viđam ovih dana programe koji nude aktivnu monetarnu politiku. Ima ideja da se tiskanjem novca može pokrenuti gospodarstvo. Ako smijene guvernera Rohatinskog, moguća je inflacija 10, 20 pa ako hoćete i 100 posto - odgovorio je Škegro na pitanje koliku inflaciju možemo očekivati u idućim godinama, na okruglom stolu "Gdje smo i kuda idemo".

Na okruglom stolu sudjelovala je i savjetnica premijerke za ekonomiju Sandra Švaljek koja se ne slaže s optužbama da aktualni program gospodarskog oporavka nije polučio nikakve rezultate.

- Najveći uspjeh tog programa jest taj što se kod svih stvorila svijest o fiskalnoj odgovornosti te je donesen Zakon o ograničenju deficita - kazala je Švaljek.

Hrvatsko se gospodarstvo najsporije oporavlja u cijeloj Europi, a da perspektive nisu dobre, najbolje pokazuje podatak o industrijskoj proizvodnji u ovoj godini, upozorio je ekonomist Ljubo Jurčić.

- Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja u prva dva mjeseca 2011. godine ima pad proizvodnje, i to za pet posto. Hrvatski je osnovni problem što gubimo proizvode - upozorio je Jurčić.

Velika nezaposlenost, a 330.130 ljudi bez posla bilo je na HZZ-u krajem ožujka, najveći je hrvatski problem. Stručnjaci su podijeljeni oko toga kada bi napokon moglo doći do povećanja zaposlenosti. Jedni očekuju oporavak na tržištu rada u drugoj polovici ove, a drugi tek u idućoj godini.

- U 2012. ući ćemo sa 350.000 nezaposlenih, a pozitivna prognoza je 340.000 - kazao je Ljubo Jurčić, koji očekuje rast nezaposlenosti za 10.000 do 20.000 do kraja ove godine.

Borislav Škegro drukčijeg je mišljenja.

- Povećanje zaposlenosti počinje od šest mjeseci do godinu dana nakon početka oporavka, a po sadašnjim pokazateljima iz realnog sektora očekujem da ćemo smanjenje nezaposlenosti imati u drugoj polovici ove godine - kazao je Škegro.

Ulazak u Europsku uniju u prve tri godine neće donijeti veće pomake gospodarstvu, složni su hrvatski ekonomski stručnjaci. Uspjeh mogu očekivati samo one kompanije koje su se na vrijeme restrukturirale i povećale konkurentnost, dok ostalima koji nespremni ulaze na novo tržište prijeti propast, upozorio je Marko Škreb, glavni ekonomist PBZ-a.

- Dan nakon ulaska u EU bit će neugodno otriježnjene za sve one koji su djetinje mislili da ne moraju više ništa raditi, nego će nam početi teći med i mlijeko - kazao je Škegro. Kratkoročno će najveći negativni udar nakon ulaska u EU, složni su ekonomisti, osjetiti brodogradnja i poljoprivreda, gdje će se rezati dosadašnje državne subvencije.

- Ako nastavimo s ovakvom ekonomskom politikom, nas će EU stabilizirati na nižoj razini standarda - nižim mirovinama i plaćama. Jedino rješenje je aktivni pristup koji povećava proizvodnju - zaključio je Ljubo Jurčić.

Komentara 112

1O
1st-opinion
23:44 14.04.2011.

Skegro, mudra glava za sverc, pljacku i prevaru rodjena

AN
antimafia
13:05 14.04.2011.

Škegro je tipičan primer ljigavog, pohlepnog zlotvora, koji će prodat zemlju za 30 škuda.

SP
spaner
15:04 14.04.2011.

kada Suzana shvati(ako ikada bude u stanju)da izvorri krize kreću iz škegrinog prvoga angažmana u vladi,spasa za nju, a i sve nas nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije