Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSJE FRANAK

Kriv je nekretninski balon: za stan kupljen 2005. sad se mogu kupiti – dva

Stanovi
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
24.01.2015.
u 16:04

Vlada kupila godinu dana mira, rate zamrznute svima

Sabor je prihvatio zakon prema kojemu se rate kredita u švicarskim francima zamrzavaju na godinu dana, a iznimno će se zamrznuti tečaj odnositi i na kredite veće od milijun kuna. U prosjeku kredit od oko milijun kuna ima 15 tisuća građana, među njima je 2712 građana s kreditom većim od milijun kuna, a njihov dug sada iznosi 15 milijardi kuna, što predstavlja dvije trećine ukupnog zaduženja u francima. Preostalih sedam milijardi kuna nominiranih u CHF raspodijeljeno je na manje iznose duga i 40 tisuća građana.

Vrući krumpir

Za milijun kuna – odnosno 230 tisuća švicarskih franaka prema tečaju iz 2005. ili 2006. godine – u Zagrebu ili negdje na Jadranu mogao se kupiti stan od 70-ak kvadrata. Sada se za isti novac može kupiti sto kvadrata novog stana na odličnoj lokaciji ili dva stana od 70 kvadrata na nešto lošijoj. Tko god je kupovao stan u vrijeme nekretninskog balona, u ogromnom je gubitku koji ne može pokriti nikakva državna intervencija i pomoć. Stan na kredit kao investicija isplati se jedino ako mu cijena svake godine raste iznad kamate po kojoj se kupuje. Nerealni skok cijena nekretnina, dijelom potaknut kreditnom ekspanzijom i naknadno ispuhavanje nekretninskog balona jedan je od glavnih razloga što hrvatski BDP pada šestu godinu zaredom jer su na nekretninama slomili zube građani i građevinari, a stradat će i banke.

Nije lako raspetljati tko je kome pokušavao posljednjih tjedan dana uvaliti vrući krumpir zvan franak, ali ping pong je tekao ovako: dužnici (1) zavapili su da se sav valutni rizik za CHF prebaci na banke (2), one su ga brzopoteznim dogovorom od ponedjeljka prihvatile na tri mjeseca i nakon toga htjele su račun isporučiti državnom proračunu (3) i središnjoj banci (4). Milanović je izbjegao zamku i bankare (2) zaskočio zakonom te ih uputio na središnju banku (4) i Borisa Vujčića. Začuđen "zašto nama?" HNB je vratio lopticu bankama (2) i dužnicima (1), čime se krug zatvorio. Što dalje?

Ako se CHF za godinu dana vrati na prošlotjedne razine, problem će manje-više biti riješen jer će bankari progutati novi gubitak, a dužnici će vraćati rate jednako (ne)uredno kao i dosad. Sve do prošlog četvrtka švicarci su, svemu usprkos, bili jeftiniji od kredita iste vrijednosti u kunama i eurima. Ako se tečaj ne stabilizira, slijedi nova erupcija nezadovoljstva i pritisaka za trajno rješenje.

Ni banke neće ključeve

Ministar financija Boris Lalovac i guverner Vujčić počeli su pripremiti paket jednako bolan i za dužnike i za banke, a u najkraćem on bi značio otpis dugova samo za socijalne slučajeve, zadržavanje statusa quo za one većih primanja i zaduženih za drugu ili treću nekretninu te vraćanje ključeva stana za dužnike koji imaju dobra primanja za naše prilike, ali nedovoljna da i dalje plaćaju visoka kreditna opterećenja.Treba doista imati petlje i ljudima koji su deset godina vraćali kredit, a glavnica im je ostala netaknuta reći da je sve što su plaćali otišlo u vjetar i ponuditi im zaštićeni najam, no i o tome se počelo ozbiljno razgovarati! Gori je scenarij da ostane kao i sad da se ljudima uzme stan, a ostave dugovi. Preuzimanje američke prakse vraćanja stana i brisanje duga udarac je i na banke jer se očekuje da će sve učiniti da to toga ne dođe. Predlaže im se da preispitaju svaki kredit, uvaže smanjenu cijenu stanova i otpišu razliku. Otpis duga država bi prihvatila kao porezno priznat trošak, a neke ustupke ponudila bi i središnja banka.

>> Vlada: Zamrzava se tečaj franka i za kredite veće od milijun kn!

>> Tečaj 'švicarca' u samo 10 dana porastao 23 posto!

Komentara 138

CH
chemica
16:32 24.01.2015.

Osobno, ne žalim te sa "švicarcima". Nimalo. Znam o kakvom se mentalnom sklopu radi. Dvojicu prijatelja sam upozorio da ne kupuju stanove, bar ne u trenutku kad je kvadrat stana u jednoj Dubravi 2000 eura. Vraga su me poslušali. Koliko čujem, jedan cvili obilazeći poznanike koji rade u banci, a drugi pak zaradi i nema problem s vraćanjem kredita. Bar ga nisam čuo da se žali, toliko je fer. Naravno da su obojica popušila kao što stoji u članku. Umjesto da takvi prihvate vlastitu životnu pogrešku i nastave dalje, sada se cijeli problem diže na nacionalnu razinu. Kao, propast će nam država ako im se ne pomogne. Nisu htjeli slušati, a osobno ne mogu zamisliti stvora koji bi uzeo kredit u banci na temelju onoga što mu tamo kažu, a da prethodno nije provjerio priču. Kupovati nekretninu na kredit kada joj je vrijednost na povijesnom maksimumu...Zašto, pobogu? Bogatune mogu razumijeti, ali sirotinju...I onda to ogavno cviljenje...Kmeee...kmeee...Pomagajte ljudi! Tko pomaže jadniku koji prekopava po kontejneru za smeće? Zar je on manje vrijedan? Kapitalizam je. Za sve jednak. Ako ti je loše, sam si kriv. S mozgom i dvije zdrave ruke i ne smije biti drugačije. Pomaže se samo socijalnim slučajevima. Bolesnim ljudima koji se ne mogu brinuti sami za sebe. Ovi sa "švicarcima" su bili pri punoj svijesti dok su donosili odluke. Pametne nisu htjeli slušati. Jer, sami su bili najpametniji na svijetu. Eto im ga sad.

DU
Deleted user
16:45 24.01.2015.

Od rata je bilo prošlo 10-tak godina, domaće i nešto novih stranih banaka počeli su šakom i kapom dijeliti kredite, a građani iste uzimati ne pitajući za cijenu- kao da ih nikad neće morati vratiti! Građevinski „poduzetnici“ štancali su stanove, a građani su ih kupovali poput kifli u pekari. Znam slučajeve gdje su ljudi kupili dva, pa i tri stana, s računicom „pa sam će se otplatiti“. Osobno sam već tada bio u čudu jer mi je bilo jasno da hrvatska, ratom i tajkunima devastirana privreda, nema šanse to i odplatiti. Narod je naučio da stan padne s neba - jel to bilo od partizana, socijalističkog samoupravljanja, ili u novije vrijeme od MORHa - nema veze. Danas im je toliko omrženi „Zoki“ dobar jer zakonom blokira tržišno gospodarstvo, ali su ipak nesretni što im kredite nije oprostio do kraja…

Avatar WindFucker
WindFucker
16:40 24.01.2015.

Što je 15.000 "švicaraca" u odnosu na 100.000 skupljača boca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije