Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivana maletić

'Ostvaruju se najcrnje prognoze, no naša Vlada ne reagira i ne razumije što se događa'

Ivana Maletić,Tomislav Ćorić
Foto: HDZ
1/5
23.01.2015.
u 17:29

Izjave ministra financija su šokantne. To je ispod svake razine, poručila je Maletić

I zadnje izvješće Eurostata za posljednji kvartal u 2014. godini pokazuje da se ostvaruju najcrnje prognoze. Rastu dug i deficit, raste nezaposlenost, a naša Vlada ne reagira i uopće ne razumije što se događa. Poručila je to danas u središnjici HDZ-a stranačka eurozastupnica i predsjednica HDZ-ova Odbora za EU fondove Ivana Maletić. 

– Svi pratimo povijesne trenutke na razini Europske unije. Od trenutka kada je nova Europska komisija preuzela vodstvo, odmah je krenula s novim načinom rada i razmišljanja. Mijenja politiku od štednje i stabilnosti prema rastu i razvoju i radi na kombinaciji mjera. Od fiskalnih mjera, koje se rade na razini članica država kroz europski semestar, pa su jako usmjerene na strukturne reforme i pametnu fiskalnu konsolidaciju, do novog investicijskog plana koji je prezentirao predsjednik Juncker. Snažno su, odmah u prvim danima radili da bi došli do ovoga sada, do zgodne kombinacije s mjerama monetarne politike. Europska središnja banka prvi put u povijesti počinje otkup državnih obveznica i u biti otvara veće izvore financiranja i veću likvidnost na europskom tržištu kako bi se potaknula gospodarski rast i razvoj, investicije i djelovanje poduzetnika – pojasnila je Maletić i potom uputila oštru kritiku Milanovićevoj vladi.

– To znaju naši građani, ali ono što nas šokira jest činjenica da to ne zna i ne razumije hrvatska Vlada. Imali smo prilike vidjeti jučer nastup našeg ministra financija koji je izjavio, i to je zaista šokantno, ispod svake razine  jednog ministra, da je naš glavni cilj ulaska u EU bila korist od sniženih kamata, da smo zato ušli i kako su snižene kamate korist koju će RH imati od djelovanja na razini EU. Naravno, mi nismo u monetarnoj uniji, ali kao država članica moramo razumjeti poruke i trendove u Europskoj uniji. Umjesto da je izašao i s novom sviješću i razumijevanjem rekao: ''Oprostite što tri godine ništa ne radimo, ali evo bar u ovoj ćemo pokrenuti strukturne reforme i imamo plan tog, tog i tog pa ćemo onda nakon toga krenuti paralelno sa snažnim investicijama. Imamo plan za fiskalnu konsolidaciju i zajedno sa Hrvatskom narodnom bankom osmislili smo daljnje mjere jačanja izvora financiranja na našem tržištu i poticanju poduzetnika'', on šuti i raduje se sniženim kamatama i novom budućem zaduživanju. U redu je da ćemo se i dalje jako zadužiti, ali ovaj put, zahvaljujući EU, po sniženim stopama. Dakle, to je nevjerojatno što se u RH događa i na to moramo upozoriti – poručila je Maletić.

Kritici se pridružio i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić.

– Samo bih se kratko referirao na ovaj program kvantitativnog otpuštanja. Ova mjera bi definitivno mogla imati pozitivne učinke na hrvatsko gospodarstvo kada bi se krenulo s pokretanjem reformskog procesa. Naime, ako se to ne dogodi, a posljednjih nekoliko godina svjedočimo da nema takvih trendova, jedina dobra strana ove mjere Europske središnje banke, odnosno činjenice da su kamatne stope na razini eurozone na povijesnim minimumima, jest činjenica da ćemo se i ove i sljedeće godine moći zadužiti po nešto nižim kamatnim stopama – kazao je. Ćorića brine i situacija sa švicarskim frankom.

– Svakako bih naglasio činjenicu da je ovaj moment vrlo bitan pokazatelj Središnje banke, ali nikako da ga posvjedočimo u RH. I u ovoj situaciji duboke krize kojom smo potreseni zbog aprecijacije švicarskog franka HNB je ponovno u razradi rješenja problema nekako previdio svoju ulogu i odgovornost za ovu situaciju. U tom kontekstu apeliramo na HNB da konačno postane aktivni dionik rješenja problema jer je, nažalost, bio aktivni dionik njegova stvaranja u prošlosti – poručio je Ćorić.

>>'Slučaj s francima je eksces svjetskih razmjera. Građani su ubijeni kreditima'

>>Lesar o Udruzi Franak: Nije mi jasno kako nisu primijetili ograničenje od milijun kn

Komentara 106

PA
pacijent
18:01 23.01.2015.

sve dosadasnje vlade su radile malo na korist hrvatskog naroda i uvijek optuzivali druge a ova je gora od svih do sada

PI
pismeni
17:57 23.01.2015.

Na našu žalost g. ministar Boris Lalovac nema znanja, nema iskustva i mislim da bi on sam rado dao ostavku da ima kome!

GR
greenvest
18:07 23.01.2015.

Ovo sa štampanjem Eura osiromašit će i izmusti narod u zemljama poput Hrvatske. Na zapadu se neće ništa spektakularno desiti jer će oni gubitke zbog inflacije nadoknađivati višim plaćama. A kod nas gdje je sve vezano za Euro neće biti viših plaća, bit će sve gore, a vrijednost Eura će padati. Naročito će cijenu platiti nezaposleni , oni sa malom plaćom i umirovljenici. To je još jedna pljačka istočne Europe. Samo naši političari to ne kuže. Primjer je Lalovac koji se veseli kao malo dijete umjesto da roni gorke suze zbog budućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije