Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.10.2015. u 12:00

Izborna kampanja u Hrvatskoj traje već mjesecima, iz različitih stranačkih tabora odavno već slušamo poruke izbornih takmaca, a sljedećih petnaestak dana sve će se samo dodatno pojačati

Hvala Bogu, trajat će kratko, s olakšanjem se komentira vijest o službenom početku kampanje za parlamentarne izbore na kojima će Republika Hrvatska birati osmi saziv Sabora. Posve pogrešno. Izborna kampanja u Hrvatskoj traje već mjesecima, iz različitih stranačkih tabora odavno već slušamo poruke izbornih takmaca, a sljedećih petnaestak dana sve će se samo dodatno pojačati. Čeka nas završnica bitke za glasače, zapravo politička parada na kojoj će, kao na vojnom mimohodu, svaka stranka pokazati svoje najbolje ljude i najbolje "oružje". Tko će se najviše svidjeti Njegovu Veličanstvu Biraču, znat ćemo 8. studenoga. Povjerenje je ključna riječ u svakom izbornom procesu. Stranke su na sto muka jer nisu sigurne kome će ga birači pokloniti. U istraživanja javnog mnijenja, čak i kad sugeriraju njihovu prednost, niti se mogu niti smiju pouzdati. Najjače političke grupacije u Hrvatskoj, okupljene oko HDZ-a i SDP-a, imaju prilično stabilno biračko tijelo, ali ni jedna ni druga ne mogu biti mirne.

Naime, tu su još dvije, vrlo brojne skupine birača: jedna koja će se odlučiti za neku treću opciju te skupina neodlučnih. U Hrvatskoj je između 15 i 20 posto neodlučnih birača. Riječ je o vrlo zatjevnim biračima koje je u pravilu teže pridobiti jer svoj glas daju u zadnji čas i tek nakon što čuju i vide što im se nudi. Sasvim je moguće da baš ta skupina birača odluči ove izbore. Stoga je logično očekivati kako će se najjače stranke okrenuti upravo toj skupini hrvatskih građana. Što je činiti nama, biračima? Možda o političarima mislimo isto što i američki pisac George Jean Nathan, koji je napisao kako je "nevolja s političarima u tome što previše govore, premalo slušaju i uopće ne stižu misliti", no naša je građanska dužnost birati. Bez obzira na to jesmo li se odlučili ili nismo, bilo bi dobro otvoriti oči i uši, pomno paziti što nam se i kako poručuje, sjetiti se kako nam je bilo u protekle četiri godine, pokušati zamisliti kako bi nam bilo pod vodstvom jedne, druge ili treće opcije te izići na biralište i pokloniti povjerenje – baš svom kandidatu.

Komentara 26

ĆA
ćaćaća
12:25 22.10.2015.

crveni kemri u koaliciji s 4c ekipom uništavaju zemlju svjesno a svojom propagandnom mašinerijom(hr medijima) ispiraju mozak narodu...

Avatar Benedikta
Benedikta
12:24 22.10.2015.

Sve nas veseli što će ovi uskoro otići s vlasti...

BU
Bulaba
12:09 22.10.2015.

Kad se sjetim kako sam bio grub prema malom Josipoviću, a koji je, za razliku od "onog prištavog pacijenta, najboljeg prijatelja pape Franje i Angele Merkel, čije se ime ne smije spomenuti jer će vas banirati", duševno zdrava osoba, dođe mi žao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije