Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ-DVIJE

Iščašenje kriterija

21.12.2008.
u 16:27

Kad subotom navečer gledaju „Ples sa zvijezdama“, neki se vjerojatno pitaju: A tko su tu zvijezde? Moguće je da je protekle subote i ukupno gledateljstvo bilo malobrojnije za one koje je razljutilo izbacivanje Danijele Trbović i njezina partnera Nicolassa tjedan ranije. Par je ispao premda su po sudu žirija bili najbolji. Izbacili su ih oni koji o plesu, u usporedbi s ocjenjivačima, znaju malo, ili ništa.

Reklo bi se, tipična hrvatska situacija. Zar su nekompetentni jednom presudili u nečemu o čemu nemaju pojma? Možeš u Hrvatskoj u nečemu biti i stotinu puta bolji od drugih, ali ako nisi po volji „demokratske većine“, što to vrijedi! Danijela Trbović ima i dodatni problem. Ima višak „sive tvari“. Zbog toga i zbog britka jezika (u Najslabijoj karici njezin je jezik apsolutno najjača karika) mnogima nije simpatična. Ona je možda i paradigma hrvatskog odnosa prema pametnoj ženi. Koliko je hrvatskih žena na visokim razinama odlučivanja? Sigurno manje nego bi po bistrini i sposobnosti zasluživale. Ne sreže li ih muška taština, dočeka ih ženska zavist. Slijedom toga bilo bi zapravo čudo da je Danijela Trbović u emisiji ostala.

U ovoj zemlji posvuda manjka kriterija. Pogleda li se, primjerice, političare uvijek je isto pitanje: Valjda idući neće biti gori? No, pokazalo se da uvijek mogu biti i lošiji. Vrijednosnih kriterija kao da i nema. Ali zato ima sumnjivih kriterija. Kako onda prave kriterije očekivati i u plesu? Koliko je sve pobrkano možda najdojmljivije svjedoči još jedan prilog „javne televizije“. Njezina se novinarka javlja iz Rijeke, gdje se priprema velika baletna predstava, i doslovce kaže kako u baletu Ana Karenjina jednu od naslovnih uloga igra Dinko Bogdanić, „inače gledateljima poznat kao član HTV-ovog ocjenjivačkog suda Plesa sa zvijezdama“! Gdje su kriteriji pomaknuti i iščašeni i ne može biti drukčije nego da nevažno postane važno, a vrijedno - bezvrijedno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?