Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granica ostaje otvorena

Zoran Milanović o izbjeglicama: Srbija nije treći svijet, a ne rade apsolutno ništa

Zoran Milanović
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/7
27.09.2015.
u 12:52

- Ja bih htio da naši istočni susjedi funkcioniraju kao država što oni mogu, ali ne žele - kazao je Milanović.

- Za sada možemo  ovako, osiguravamo uvjete. Tamo gdje su Kotromanović i Ostojić stvari funkcioniraju, a tamo gdje su Vaso i Karamarko ne. U stalnom sam kontaktu s austrijskim kancelarom, koji je na čelu države koja je na udaru, dok smo mi samo tranzitna država. Razmjenjujemo informacije i to je za mene bitna adresa – to je zapad. Ja bih htio da naši istočni susjedi funkcioniraju kao država što oni mogu, ali ne žele. Srbija nije država od jutros, možda imaju manje resurse i negdje slabije funkcionira od Hrvatske, no Srbija nije treći svijet, a ne rade apsolutno ništa – rekao je premijer Zoran Milanović u nedjelju u Sisku, na skupu aktivista i simpatizera SDP-a za 6. Izbornu jedinicu. Dodao je kako granica prema Srbiji, za sada, ostaje otvorena.

- No, mene neće sitni lobiji i razni interesi  nekih komora i stranačke veze tih komora sputati u tome da donesem odluku koja je u interesu Hrvatske i sigurnosti naših građana. To je broj jedan, da ljudi danas mogu ići u crkvu, a ako ne idu u crkvu da mogu ići na kavu ili sigurno se osjećati doma. Sve drugo je sporedno, hoće li se neki kamion s igračkama ili čokoladom u Srbiji iskrcati danas ili idući mjesec nije prioritet. Važno jest i to, ali nije prioritet. A oni koji šuruju s Budimpeštom i Beogradom neka slobodno to nastave – dodao je Milanović.

"Ja sam Hrvat, a drugi neka sami kažu što su"

Pozvao je i roditelje da sutra djecu pošalju u škole. - Neka pošalju djecu u škole, bit će sigurna djeca u školama, a do kada će štrajk trajati ovisi o sindikatima. Ovo nije lijepo, to je višedesetljetna borba sindikalnih čelnika za vlastite fotelje višedesetljetna. Nakon izbora ćemo otvoriti dodatno oči i uši da vidimo što možemo učiniti s ovim gospodarskim rastom jer ta znanja koja učitelji i profesori prenose djeci su vrlo važna, važnija od bilo koje žice. No, u predizbornoj kampanji se, od Vlade koja više nema pravo ni moralno ni kazneno da nešto učini, pokušava nešto iskamčiti. Ono što sadašnja Vlada ne može sada dati.  Sindikati rade sve da daju do znanja da praktički računaju na mene nakon izbora. No, tada ćemo razgovarati, za dva mjeseca. Pozivam učitelje i profesore da se samo malo strpe i bit će sve u redu, a sindikalnim liderima ne poručujem ništa. Vjerojatno će dani u štrajku biti plaćeni, ali ovo je ružno no tako su navikli raditi s HDZ-om i Sanaderom, ali ja sam drugačiji – komentirao je Milanović aktualni štrajk prosvjetara.

Osvrnuo se i na prozivke da je instant domoljub, nakon jučerašnjeg skupa u Domu sportova. - Što bih ja sad takvima trebao reći. Kao, što si radio 1691. godine, ili 1891. kada je moj šukundjed bio na listi s Tripalom narodne stranke, a drugi nisu znali kojim jezikom govore. Ja sam Hrvat, a drugi neka sami kažu što su – zaključio je Milanović.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Kotromanović poručio Srbiji: Ne treba se igrati ping pong sa izbjeglicama. Najbrže bi bilo kada bi išli odmah na Horgoš

>>'Jedino u Hrvatskoj smo sve dobivali besplatno, ostali su na nama zarađivali'

>>Otvorimo li i Dalmaciju, slijedi nam veći poraz no kod Bajakova

Komentara 152

Avatar Feniks
Feniks
12:58 27.09.2015.

Huliganskim ponašanjem do drugog mandata. E pa neće ići. Nije narod blesav.

HR
hromcan
13:10 27.09.2015.

Znam da če mi zabraniti komentiranje ali NEČEŠ MILANOVIĆU ODI DOVRAGA SAMO SI NAS UPROPASTIO

ST
stric5
13:01 27.09.2015.

....nećeš razbojniče!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije