Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković: 'Moramo se suočiti s otvorenim pitanjima o nedemokratskim režimima od II. svjetskog rata do neovisnosti'

Plenković Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
02.03.2017.
u 10:40

Rekao je i kako će glavni zadatak vijeća biti da Vladi predloži sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratskom prošlošću

Vlada je u četvrtak na sjednici osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti, a premijer Andrej Plenković poručio je kako je rad Vijeća, koliko god na prvi pogled djelovalo da brine o prošlosti, usmjeren na budućnost i nadilaženje društvenih podjela.

"Novim generacijama moramo prenijeti razumijevanje tragedije sustavnih kršenja ljudskih prava za vladavine nedemokratskih režima 20. stoljeća", kazao je Plenković u obrazloženju osnivanja Vijeća.

Kao i mnoga druga europska društva Hrvatska se još uvijek suočava s teškim posljedicama naslijeđa nedemokratskih režima sustava 20. stoljeća i u javnosti postoje značajno različita tumačenja prošlosti koja nisu uvijek utemeljena na znanstveno valoriziranim istraživanjima i stručnim raspravama, rekao je.

Podsjeća i da je postojeća sudska i upravna praksa po pitanju isticanja simbola nedemokratskih sustava neujednačena, a politika njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava kao i na otpor nedemokratskim režimima nije sustavna i sveobuhvatna.

"Vijeće se stoga osniva kako bi se odgovorilo na te izazove", poručuje premijer te dodaje da se Hrvatska kao društvo mora suočiti s otvorenim povijesno-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti i prenijeti to novim generacijama.

Glavni zadatak Vijeća stoga će biti da Vladi predloži sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s  nedemokratskom prošlošću, a to obuhvaća prijedloge za očuvanje kulture sjećanja, znanstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, omogućavanje pristupa arhivskoj građi te način obrazovanja djece i mladih u vezi s kršenjem ljudskih prava i temeljnih sloboda za vrijeme vlasti nedemokratskih režima.

"Važno je da je rad ovog Vijeća, koliko god na prvi pogled djelovalo da brine o prošlosti, usmjeren je u biti na budućnost. To je očito iz njegovog sastava", rekao je Plenković.

Na čelu Vijeća je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, a sastavljeno je, rekao je premijer, na temelju institucionalnog i multidisciplinarnog pristupa te su u njemu pravnici, povjesničari, politolozi i drugi stručnjaci "koji predstavljaju relevantne hrvatske institucije".

Polazišna točka rasprave bit će jasan otklon od svakog totalitarizma, ističe premijer te podsjeća da je Vlada protekli vikend reagirala i osudila "sramotne plakate u Vukovaru" kao i mimohod AHSP-a u Zagrebu kojim su "promovirali ustaštvo i nacizam i time išli protiv temeljnih vrijednosti ustavnog poretka Hrvatske".

Uz zahvalu svima koji su prihvatili odgovornost za rad u Vijeću te pozvao i druge koji se bave tim temama da se uključe i svoje komentare pošalju Vijeću. "Nadam se da će preporuke koje će Vijeće definirati i komunicirati doprinijeti nadilaženju društvenih podjela. To je bit ovoga što radimo", poručio je premijer.

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila Prijedlog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, zbog čijeg kašnjenja Hrvatskoj su prijetile sankcije EU, a kojim se, uz ostalo, e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima te se zabranjuje njihova uporaba na mjestima gdje je zabranjeno pušenje.

Predstavljajući ovaj zakonski prijedlog, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako su  konačno uspjeli pripremiti ovaj prijedlog kojim se usklađuje domaće zakonodavstvo s  pravnim pravilima EU.

Ovim se zakonskim prijedlogom, pojasnio je Kujundžić, zabranjuje stavljanje na tržište duhanskih proizvoda sa svojstvenom aromom, uvodi novi način označavanja duhanskih proizvoda u obliku kombiniranih zdravstvenih upozorenja, odnosno slika s tekstualnim porukama i podacima o prestanku pušenja te o štetnosti duhanskih proizvoda.

Uvodi se i obveza izvješćivanja o sastojcima duhanskih proizvoda i elektroničkih cigareta u standardiziranom elektroničkom obliku, a jedinična pakiranja morat će sadržavati oznaku s jedinstvenom identifikacijom.

Značajnija novost u ovom zakonskom prijedlogu jest da se ujednačava postupanje prema e-cigaretama i spremnicima koji sadrže nikotin s ostalim duhanskim proizvodima, uvodi se definicija novog proizvoda koji ne pripada poznatim skupinama i na tržište je stavljen nakon 19. svibnja 2014. godine.

Također, predlaže se i zabrana pušenja i konzumiranja svih vrsta e-cigareta u prostorima u kojima pušenje nije dopušteno, a na e-cigarete proširuje se i zabrana oglašavanja i sponzoriranja duhanskih proizvoda, kao i zabrana izlaganja na prodajnim mjestima.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga navedeni su podatci da od posljedica pušenja u Hrvatskoj svake godine umire više od 9 tisuća osoba, odnosno svaka peta umrla osoba umrla je od posljedica pušenja.

U Hrvatskoj puši oko 38 posto muškaraca i 33 posto žena 

Prema istraživanju Instituta Ivo Pilar, u Hrvatskoj puši oko 38 posto muškaraca i 33 posto žena u dobi od 15 do 64 godine, a na bolesti povezane s pušenjem godišnje se izdvaja više od 1,5 milijardi kuna iz zdravstvenog budžeta.

Odlukom Vlade pokrenuti su i postupci pregovaranja o sklapanju kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje, za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama i za djelatnost socijalne skrbi, kao i granskog Kolektivnog ugovora (KU) za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna. 

Donesena je i o odluka o osnivanju Vladina povjerenstva za osobe s invaliditetom. Na čelu povjerenstva bit će državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a imat će 38 članova iz tijela koja u svom djelokrugu, odnosno nadležnosti, imaju poslove u vezi sa zaštitom osoba s invaliditetom i ostvarivanja njihovih prava te provode aktivnosti iz Nacionalne strategije za osobe s invaliditetom.

>> Povjerenstvo za prošlost: Omejec, Lučić, Nazor, Ančić... Klasić odbio

>> Vlada predstavila paket mjera aktivne politike zapošljavanja. Za 9 mjera izdvojeno je 1,5 mlrd. kuna

Tijek sjednice:

10.30 – Usvojen je i Nacrt prijedloga zakona o osiguranju radničkih tražbina

10.27 – Vlada je usvojila odluku o Nacrtu prijedloga zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. 

Zabranjuje se stavljanje na tržište duhanskih proizvoda u koji su dodane svojstvene arome. Zabranjuje se proizvodnja i promet cigareta koje sadrže više od 10 mg katrana po cigareti, 1 mg nikotina po cigareti i 10 mg ugljikovog monoksida po cigareti.

Uređuje se da svako jedinično pakiranje duhanskog proizvoda i sva vanjska pakiranja moraju sadržavati propisana zdravstvena upozorenja na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Zdravstvena upozorenja moraju pokrivati cijelu površinu jediničnog ili vanjskog pakiranja koja je za njih namijenjena i ne smiju se ni na koji način komentirati, parafrazirati niti se na njih smije ni na koji način referirati. 

10.23 – Ovo smo najavili prije nekoliko mjeseci, djelom je to dio našeg programa. Riječ je o činjenici da se Hrvatska suočava s teškim posljedicama nasljeđa nedemokratskih režima 20. stoljeća i u javnosti postoje različita tumačenja povijesti koja nisu uvijek utemeljena na znanstveno valoriziranim istraživanjima i stručnim raspravama.

– Postojeća i aktualna sudska i upravna praksa po pitanju isticanja simbola nedemokratskih sustava je neujednačena. Politika njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava, kao i na otpor nedemokratskim režimima, nije sustavna i sveobuhvatna – rekao je Plenković.

– Mislim da se kao društvo moramo suočiti s otvorenim povijesno-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti – poručio je Plenković.

– Glavni zadatak vijeća će biti da Vladi predloži sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratskom prošlošću – kazao je Plenković. 

Dodao je i kako su oni kao Vlada tijekom vikenda reagirali i osudili ekstremizam i one ''uvredljive i sramotne plakate usmjerene na srpsku manjinu u Vukovaru''. 

– Osudili smo i postrojavanje A-HSP-a koji su promovirali ustaštvo i nacizam – rekao je Plenković.

Odluka je prihvaćena.

10.14 - O rastu BDP-a:

– Mislim da je dobro da sada i projekcije koje smo dali u smjernicama proračuna i fiskalne politike dobivaju potvrdu ne samo od naših institucija već i od stranih institucija – rekao je Plenković.

Spomenuo je i razgovore s filmskim redateljima i producentima koje je vodio s ministricom Ninom Obuljen-Koržinek.

10.10 Plenković je na početku govorio o cijeni plina koja za građane ostaje ista te je zahvalio svima koji su omogućili da se to dogodi.

Govorio je i o posjetu sajmu u Virovitici, gdje su poslali ''jasnu poruku o projektu Slavonija''.

Rekao je i kako je s ministrima sudjelovao na konferenciji o demografiji, a osvrnuo se i na projekte za zapošljavanje koji su jučer predstavljeni.

10.06 – Usvojen je dnevni red 

>> Povjerenstvo za prošlost: Omejec, Lučić, Nazor, Ančić... Klasić odbio

>> Vlada predstavila paket mjera aktivne politike zapošljavanja. Za 9 mjera izdvojeno je 1,5 mlrd. kuna

Komentara 11

NE
nevjerujženikojalaže
11:02 02.03.2017.

projekt slavonija kasni 20 godina. da nam i japance dovedete ništa ne bi napravili jer i njih se mora pošteno platiti za svoj rad. ne spominje se lustracija što znači ništa od osude režima ex-yu ali i napretka rh. iako sam protiv tako nečeg, ono postrojavanje može osuditi samo sud, ne premijer ili mediji, ili smo još u yugi a ne demokratskom sustavu gdje se zna tko i što radi te smije raditi jer isto možeš samo podržati ili ne a ne osuditi što inače rade sudovi ?! čestitam na manevru za plin i želim vam u tom pravcu sve najbolje. zašto ste maknuli dr. hasanbegovića kada se ispostavilo da je isti radio na čišćenju upravo ovih nebuloza koje su se dogodile u havc-u a gđa. obuljen nije se skoro ni čula ( uradila ) po tom pitanju ? i na koncu, u svezi naljepnice, zašto niste objavili bar nacionalnost autora te idiotarije ? zašto strukture vlasti po osobnom nahođenju smiju određivati što je ''sarkazam'' a što kazneno djelo ? nema se povjerenja u pravosuđe ili što ?

DU
Deleted user
13:02 02.03.2017.

Plenkoviću, osim gđe Omejec, ima li još koja žena vrijedna da bude ćlanica ovog Vijeća? Obzirom da su žene u Hrvatskoj školovanjie od muškaraca, zašto je u Vijeću njihova mala zastupljenost? Drugotne su, pa njihovo mišljenje nije relevantno?

DU
Deleted user
17:18 02.03.2017.

koliko ste komentara obrisali? deset?trideset?pedeset................?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije