Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritiziraju

Delo u komentaru: Vi, mali Orbani. Hrvati i Srbi licemjerno prebacuju brigu na drugog

izbjeglice, slovenija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
21.09.2015.
u 17:07

Hrvatska je već nakon nekoliko sati prešla na 'Plan B' kojim se smjestila među pozitivce na svjetskoj pozornici, piše Delo

Vrh slovenske politike imao je dvije mogućnosti prije dolaska vala izbjeglica; predstaviti se svijetu kao zemlja koja zadovoljava najviše standarde civilizacije ili se svrstati u društvo zemalja kao što je Mađarska. Prvo opciju glatko smo ispustili. Ovako je svoj komentar na izbjegličku krizu i postupanje prema izbjeglicama u Sloveniji počeo Rok Kajzer, novinar slovenskog Dela u kolumni pod naslovom "Vi, mali Orbani".

– Državno vodstvo Slovenije očigledno je promatralo na koji se način Srbija i Hrvatska nose s tom situacijom. Srbija je prva spoznala da se suočava s rijekom koju neće moći ukrotiti te se odlučila za PR-ovski pristup. S policajcima koji prihvaćaju izbjegličku djecu i otvorenim granicama, Srbija se vinula među "dobre momke"– piše Delo.

Dodaju i kako je Hrvatska isprva mislila da će joj to nekim čudom uspjeti, ali je već nakon nekoliko sati prešla na "Plan B" kojim se smjestila među pozitivce na svjetskoj pozornici.

– Naravno, to je predizborni i ujedno licemjeran potez po principu "brigo moja, prijeđi na drugog", no to je također i državni PR, a taj je nalog propagande Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem odlično obavila. Takvo srpsko-hrvatsko iskustvo slovenski državni vrh je, živeći u drugoj dimenziji, glatko ignorirao – piše Kajzer u svojoj kolumni.

Dodaje kako slovenskog predsjednika nigdje nije bilo, ministrica unutarnjih poslova nije se pridružila policajcima na terenu, a pojavljivanja premijera Mire Cerara bila su neuvjerljiva.

Situacija se, ističe, polako poboljšava, no Slovenija je propustila priliku naći se među zemljama koje su zaslužile poštovanje zbog načina na koji se bore s priljevom izbjeglica.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> 300-njak izbjeglica blokiralo promet na Bregani. U Belom Manastiru više nema izbjeglica

Komentara 23

PP
pp
17:24 21.09.2015.

Zanimljiv je taj naš svijet u kojem svi znamo da je taj tobožnji "humanizam" samo PR, ali svi igraju ulogu lažljivaca...nitko ih ne želi, ali svi glume humanost i proslijeđuju ih dalje. Šta bi bilo da ostanu? Koliko bi bili humani?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:44 21.09.2015.

Hrvatska je najbolje primila izbjeglice, Mađari su fašisti, Srbi s četnicima na vlasti iz devedesetih su se morali pokazati svijetu kao da su miroljubljivi "danas", a Slovenci mrze ujutro sebe, a polije podne sve druge..

Avatar fuzzy
fuzzy
17:55 21.09.2015.

Jedan pariški dnevni list je 27. veljače 1815, dan nakon što je Napoleon Bonaparte pobjegao iz prvog izgnanstva na otoku Elbi u Sredozemnom moru, donio na prvoj stranici naslov s najvećim mogućim slovima: „Čudovište je pobjeglo s Elbe”. Pet dana kasnije iste su novine imale naslov: „Zločinac se iskrcao u južnoj Francuskoj”. Dva dana poslije, novine su javile: „Bivši francuski car napreduje prema Parizu”, da bi 19. ožujka naslov na prvoj stranici glasio: „Građani Pariza, izađimo sutra na ulice i svečano pozdravimo našeg imperatora.”

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije