Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Određen mu pritvor

Sud odbio 10 milijuna za Sinovčićevu slobodu

reno
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
03.12.2014.
u 21:05

Suvlasnik NK Zadra branio se pred tužiteljima te im je rekao da nije kriv za milijunske malverzacije

– Nisam kriv! – ustvrdio je danas Reno Sinovčić kad se pred istražiteljima USKOK-a branio od sumnji da je počinio niz koruptivnih djela u kojima je nastala šteta od oko 110 milijuna kuna.

S tog ispitivanja sa smiješkom na licu odvezen je na zagrebački Županijski sud budući da je USKOK za njega i njegove suosumnjičenike zatražio određivanje istražnog zatvora. Iako je Sinovčić za obranu sa slobode ponudio jamčevinu od 10 milijuna kuna, Jadranka Mandušić, sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda, taj je prijedlog obrane odbila smatrajući da za takvu odluku još nema uvjeta. Stoga je Sinovčiću određen jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a istražni zatvor određen je i svim njegovim suosumnjičenicima.

Inače, osim Sinovčića, jamčevine u iznosima od 100.000 do 150.000 kuna ponudilo je još petero osumnjičenika, no i njihove je jamčevine sutkinja odbila.

USKOK je predložio ispitivanje oko 150 svjedoka, a obrane su, očekivano, najavile žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora. Odvjetnik Mate Matić, koji uz Andreja Korljana brani Sinovčića, prokomentirao je odluku sutkinje istrage:

– Mislim da nije bilo razloga da se jamčevina ne prihvati i smatram da se ovako ne može igrati sa slobodom čovjeka. Siguran sam da će izvanraspravno vijeće zauzeti stav da se ponuđena jamčevina prihvati.

Korljan je pak kazao da Sinovčić nema 10 milijuna kuna u gotovini, koliko je nudio za jamčevinu, no da bi taj novac za njega skupili dobri ljudi, a među njima i Ćiro Blažević, aktualni trener NK Zadra.

Reprogramirali dugove

A način na koji je Sinovčić postao jedan od suvlasnika u NK Zadru jedna je od stvari za koje se sad inkriminira. Osim toga, istražiteljima je sporna predstečajna nagodba Sinovčićeve tvrtke VOX te neplaćanje poreza. U ovom posljednjem sa Sinovčićem je osumnjičeno i petero zadarskih poreznika – Stoja Mučaji, šefica zadarske Porezne uprave, Željan Pejković, Vjekoslav Jurina, Marko Lozančić i Irena Anić.

USKOK zadarske poreznike sumnjiči da su od kraja 2010. do sredine 2013. na Sinovčićevo traženje prolongirali naplatu duga Sinovčićeva VOX-a i provedbu ovrhe. Također ih se sumnjiči da su neovlašteno reprogramirali dugove VOX-a i neovlašteno dogovarali odgodu ovrhe neslanjem rješenja o ovrsi na provedbu, čime je državni proračun oštećen za gotovo tri milijuna kuna. 

Predstečajna nagodba

Što se tiče priče o NK Zadru, u toj priči je osim Sinovčića osumnjičen i Novica Erlić, bivši direktor kluba, kojeg se sumnjiči da je Sinovčiću priznao postojanje 42 milijuna kuna duga iako je znao da klub nema stvarnih obveza prema Sinovčiću. Sinovčić je, naime, tvrdio da je igračima posuđivao novac, a USKOK smatra da je riječ o lažnim zajmovima, koje je Sinovčić iskoristio kako bi došao do većinskog paketa dionica kluba. Na osnovi tog, po USKOK-u lažnog potraživanja, NK Zadar je Sinovčiću i njegovim tvrtkama isplatio gotovo 27 milijuna kuna, dok je Sinovčić oko devet milijuna kuna duga VOX-a prema klubu podmirio prijebojem nepostojećih zajmova. Preostali dio potraživanja pretvorio je u vlasnički udjel u NK Zadru, i to tako da je stekao dionice vrijedne 23 milijuna kuna i preuzeo 35 posto temeljenog kapitala NK Zadra.

U tim makinacijama, smatra USKOK, NK Zadar oštećen je za oko 50 milijuna kuna.Što se tiče predstečajne nagodbe VOX-a, Sinovčića se sumnjiči da je od početka 2013. do siječnja 2014. nezakonito umanjio obveze VOX-a prema vjerovnicima, i to kako bi osigurao prihvaćanje predstečajne nagodbe u VOX-u. Učinio je to tako što je neistinito prikazao da potražuje 17 milijuna kuna, a potom je to potraživanje prenio na Dalibora Zebića kako bi imao potrebnu većinu glasova vjerovnika. Takvim makinacijama vjerovnici su oštećeni za gotovo 52, a Ministarstvo financija za 5,6 milijuna kuna.

>> Reno Sinovčić i Stoja Mučaji sutra na ispitivanju u USKOK-u

Komentara 90

DU
Deleted user
12:28 03.12.2014.

U hrvatskoj je nenaplaćeno 50 milijardi kuna poreza..Iza svakog dijelića obračunatog, neplaćenog poreza, stoji porezni referent koji nije radio svoj posao..Niti jedan zaposlenik porezne uprave do sada nije odgovarao za navedeno..Ne postoji država u svijetu u kojoj je moguće ne plaćati poreze..

PA
parasa
11:41 03.12.2014.

Odvjetnik: VOX i NK Zadar bili su njegov život......... i tuđa lova.

Avatar dr_watson
dr_watson
08:35 03.12.2014.

Uhitili ga zbog NK Zadra, to je najmanje sto su mogu uraditi pa taj je pokrao na desetke miljuna kuna. U toj pljački je sudjelovao i Linic oprastajuci mu desetke miljuna poreznih dugova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije