Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika za usavršavanje

Prva dobitnica stipendije fonda Igora Štagljara putuje u Kanadu

Adriana Vučetić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
08.03.2017.
u 20:15

“Naši studenti molekularne biologije imaju najbolja teoretska znanja, ali u praksi zaostaju za studentima iz svijeta”

Adriana Vučetić, 23-godišnja studentica biološkog odsjeka zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prva je dobitnica stipendije nedavno osnovanog Fonda za stipendiranje studenata čiji je inicijator poznati znanstvenik Igor Štagljar, namijenjen isključivo studentima PMF-a. Stipendiju je izborila u konkurenciji s još dvije prijavljene studentice, a preostalo joj je tek nekoliko dana da se spakira i krene put Kanade na odjel za biokemiju i medicinsku genetiku sveučilišta u Torontu.

S priznatim svjetskim i hrvatskim stručnjacima, na čelu s Igorom Štagljarom koji je u Fondu ujedno i glavni za odabir najboljih kandidata, Adriana će svladavati praktična znanja i dovršiti diplomski rad. Prema pravilima stipendije, nakon povratka diplomski će braniti i pred zagrebačkim profesorima.

Adriana kaže da je stipendija bila njezina prilika, jer naši studenti teoretskim znanjem vladaju bolje nego većina svjetskih studenata molekularne biologije, no nemaju jednake šanse za praktična znanja. Iako se na spomenuti studij upisuju najbolji od najboljih, po njegovu završetku posao traže na tek nekoliko hrvatskih adresa ili za svoju karijeru biraju bolju opciju – odlazak u inozemstvo. A takav nas mladi stručnjak – od početka do kraja njegova studiranja – kaže nam Damjan Franjević, profesor s Prirodoslovnog fakulteta, košta gotovo 200 tisuća eura.

– Naši su profesori odlični, redovito na fakultetu pratimo sve trendove u našim znanstvenim područjima, no u ovom je poslu nužna znanstvena mobilnost. Zanima me biomedicina i njezina primjena u raznim bolestima i to je ono što želim naučiti u Kanadi – kaže ova mlada studentica. Da bi u konačnici uspjela realizirati stipendiju, u mjesec je dana morala položiti šest ispita kako joj ne bi ostao nijedan na godini te da bi u Kanadi mogla pripremati diplomski rad.

– Zvuči nemoguće, ali dobra organizacija bila je pola posla. Znajući što me čeka, počela sam učiti puno ranije pa sam prije ispita samo ponavljala – kaže Vučetić. Ni sama nije sigurna koliko je to sati uloženih na svladavanje gradiva, no kaže da ovaj fakultet ne trpi kampanjsko učenje. A kad je gradiva previše, kaže, najbolje su pauze na stazama Sljemena. Priliku za novu stipendiju imat će i drugi studenti fakulteta već sljedeće godine. Studenti imaju pravo samo jednom iskoristiti stipendiju čije je trajanje sedam mjeseci, a koja osim puta pokriva i troškove smještaja u kanadskom studentskom domu.

Na stipendiju se mogu prijaviti svi studenti spomenutog fakulteta, a odluka o izboru najboljeg donosi se najkasnije 1. veljače akademske godine.  

>> Veliko otkriće našeg znanstvenika Igora Štagljara  

>> Igor Štagljar: Za godinu dana ću svoj lijek protiv raka pluća primjenjivati na prvim pacijentima

Komentara 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
21:20 08.03.2017.

da li će glas koncila analizirati kako to da tuđmanisti nisu u 27 godina napravili rvacku zemlju napredovanja? nakon tih silnih godina što je beograd krao? gdje je taj silni novac i napredak od 1990te nestao? po teoriji, od kada beograd ne krade, rvacka se trebala grcati u parama ne u ****vnima :D :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije