Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Igor Štagljar dobio nagradu "Inovator Godine"

Štagljar je nagradu dobio zajedno sa svojom postdoktorandicom Julie Petschnigg i to za razvitak MaMTH tehnologije
12. svibnja 2015. u 13:42 0 komentara 885 prikaza
Igor Štagljar
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Jedan od naših vodećih znanstvenika u svijetu, molekularni biolog Igor Štagljar sa Sveučilišta u Torontu dobio je još jedno veliko priznanje za svoj rad.

Pod pokroviteljstvom kanadske Vlade,  Vlade Provincije Ontario i matičnog Sveučilišta u Torontu dodijeljena mu je nagrada “Inovator Godine”.

Štagljar je nagradu dobio zajedno sa svojom postdoktorandicom Julie Petschnigg i to za razvitak MaMTH tehnologije. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za high tech inovacije iz područja  medicine i računarstva koje imaju potencijal poboljšati kvalitetu života ljudi kao i veliki komercijalni aspekt. 

– Nagrađenom MaMTH  tehnologijom smo prošle godine otkrili novi biomarker za liječenje  karcinoma pluća, protein pod nazivom Crk II. Moja grupa momentalno  primjenjuje istu tehnologiju na otprilike 500-njak ostalih proteina, uzročnika 500-njak različitih ljudskih bolesti. Dotična tehnologija ima  ogromni komercijalni potencijal - upravo smo u završnoj fazi osnivanja nove biotehnološke kompanije pod nazivom “Protein Network Sciences” koju osnivam sa kolegom Dr. Ivanom Plavecom, također bivšim studentom Sveučilišta u Zagrebu i u Zürichu, a koja će biti locirana u Silicijskoj dolini u Kaliforniji– poručio je Štagljar. 

>> Igor Štagljar: Čak 40 posto tumora može se izbjeći zdravijim životom

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.