Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMANJE INE

Pristanu li Mađari, Vlada ima gotov scenarij: već je počela raditi na izradi energetske strategije

Ina
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
27.12.2016.
u 15:32

Vrijednost energetskih kompanija mjeri se prije svega rezervama nafte i plina, a Inine su znatno smanjene

Vlada će, kako doznajemo, već ovaj tjedan objaviti model po kojem će otkupiti dionice MOL-a, naravno, ako mađarska kompanija na to pristane. Iz Vlade ne žele govoriti za sada kakav je model u pitanju, ali poručuje nam naš sugovornik da odluka o otkupu iznijeta u subotu nije nagla i da se je već dugo razmatrala, ali samo u političkim krugovima, odnosno na relaciji HDZ-Most, isto kao što se razmatrao i proces koji slijedi.

Razgovaralo se s bankama

Takvu odluku podržavaju i ostale političke stranke, napominjući pri tom da su i oni imali ista stajališta ranije, ali odluku podržava i najveći dio stručnjaka, napominjući da je to trebalo napraviti već i ranije. Zato što MOL-ova politika prema Ini nije davala znakove razvoja domaće kompanije u budućnosti, a takvo stajalište dalo se iščitati i iz nedavno objavljene strategije MOL-a. Ina je godinama devastirana, rezerve nafte i plina su smanjene, u rafinerije se nije ulagalo, niti je to bilo u planu, broj zaposlenika je smanjen za četvrtinu...

No, sada kada je odluka donesena, i kada se i ako obavi otkup dionica potrebno je dobro osmisliti strategiju kako u budućnosti voditi kompaniju. Vlada već neko vrijeme ima plan osnivanja energetskog holdinga u kojem bi, kako doznajemo, uz Inu bio i HEP i Petrokemija. No njega bi morao voditi stručni menadžment. I za sve to bi bila potrebna energetska strategija. Naš sugovornik kaže nam da je počela njegova izrada – za državu, Inu i rafinerije. Tek nakon što bi imali strategiju mogli bi tražiti i ozbiljnog kupca, jer takav bez strategije neće doći. Takve energetske holdinge imaju i druge države, ali u kojima je udjel države manji. No prije toga država mora naći novac za planirani otkup dionica MOL-a.

– Sve odluke bit će pažljivo pripremljene i onda prenesene, a konačni model neće utjecati na povećanje javnog duga – kaže nam naš sugovornik iz Vlade.

Vlada ima mogućnost zaduživanja tako da joj dionice Ine koju otkupljuju budu zalog, pa tako u pitanje ne bi niti došlo povećanje javnog duga. A novca na tržištu ima, pa se navodno već razgovaralo s bankama. Ali novca imaju i strani investicijski fondovi i domaći mirovinski fondovi, no s njima se za sada nije razgovaralo. Jedan od modela, a koji se već i ranije spominjao u nekim kombinacijama, financiranje je otkupa MOL-ovih dionica kroz IPO HEP-a, ali s obzirom na to da to iziskuje vrijeme, teško da će se ići na takvu odluku. Prije nekog vremena Vlada je razgovarala s predstavnicima EBRD-a oko suradnje na otkupu dionica, no navodno je taj postupak stao. Posljednje informacije govore upravo o osnivanju holdinga. Takvu ideju već neko vrijeme zagovara i naftni konzultant Davor Štern. Sada dodaje da bi se u holding mogla uvrstiti već polako zaboravljena, ali za gospodarstvo važna, Dina Petrokemija. Konzultanti Štern i Jasminko Umićević kažu da je odluku o otkupu dionica trebalo donijeti i ranije, jer MOL nije radio na razvoju Ine.

Zaduženost nije velika

Kada se govori o vrijednosti MOL-ovog paketa, Umićević kaže da kada su u pitanju energetske kompanije, onda se prije svega gleda na vrijednost rezervi nafte i plina, a njih je MOL od ulaska u INU smanjio za 40 posto. Niti rafinerije više nemaju veliku vrijednost. S druge strane, koeficijent zaduženosti Ine nije velik. Štern procjenjuje da bi vrijednost mogla biti oko 700 do 800 milijuna eura.

>> 'Već se vode razgovori oko naftnih polja u Siriji, kao izvor novca za otkup Ine'

Komentara 40

Avatar sv.ilija
sv.ilija
16:22 27.12.2016.

Ko vas političare strpa na goli otok tom treba dići spomenik u centru grada

MA
MarioG
15:58 27.12.2016.

Sramotnu politiku HDZa, SDPa i Mosta placaju poreski obveznici.

DH
dalibor.hren
16:06 27.12.2016.

Nadam se da mi neće uzeti grobno mjesto!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije