Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spin-off

Poslodavci: Nova državna megatvrtka ugrozit će 10 tisuća radnih mjesta

branko baričević
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
08.07.2014.
u 15:00

Hrvatska udruga poslodavaca obratila se Europskoj Komisiji nakon što je Vlada preko noći odustala od outsourcinga i odlučila oko 25.000 zaposlenih u pomoćnim djelatnostima prebaciti u novu megatvrtku koju će se osnovati do 2015...

Hrvatska udruga poslodavaca obratila se Europskoj Komisiji nakon što je Vlada preko noći odustala od outsourcinga i odlučila oko 25.000 zaposlenih u pomoćnim djelatnostima prebaciti u novu megatvrtku koju će se osnovati do 2015.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević saslušao je HUP-ovce i potvrdio je da je cijelu problematiku već proslijedio Bruxellesu. Naime, Hrvatska se u Planu konvergencije koji je pripremila za Europsku komisiju odlučila za izdvajanje službi, a sličnu je ideju iznijela i u planu reformi. Stoga Baričević podsjeća da je Hrvatska preuzela obveze prema Europskoj komisiji u proceduri prekomjernog deficita i europskom semestru kroz koje EK prati strukturne reforme te da se tih obveza mora pridržavati. U HUP-u tvrde da je izdvajanje uslužnih djelatnosti u privatni sektor bilo najavljeno kao jedina ozbiljnija reforma državne i javne uprave te da je odabir modela spin offa tih djelatnosti u državnu tvrtku duboko neodgovoran prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom ili privatnom sektoru.

– Građani će i dalje dobivati lošiju i skuplju uslugu, a formiranjem nove državne megatvrtke s povlaštenim položajem na tržištu ugrozit će se postojeća privatna inicijativa i oko 10.000 radnih mjesta u privatnom sektoru – tvrde u Koordinaciji uslužnih djelatnosti pri HUP-u. Poslodavci upozoravaju da se, unatoč krizi javnih financija, Vlada svjesno odlučila na model izdvajanja kojim se štedi manje. Angažiranjem privatnih tvrtki, prema računici Vlade, godišnje bi se uštedjelo čak 400 milijuna kuna više nego modelom spin-offa.

>>Croatia osiguranje: 4 mil. smo jeftiniji, no HZZO je sam sebi dao posao s MORH-om

Komentara 3

NV
novo vriijeme
18:26 08.07.2014.

Izgleda da je nekom u HUP-u izmakao veliki posao sa državom. Šta ima EC da osnivanjem državne tvrtke, baš ništa. I kakve su to gluposti oko ugrođavanja malih u tom sektoru. Po tom bi Todorićmorao biti odmah zatvoren jer ugrožava male trgovce.

NV
novo vriijeme
18:30 08.07.2014.

Neka taj HUP počne nešto proizvoditi a ne da se samo drži usluga sa državnih jasala. Vrijeme je za američki model kapitalizma, digni kredit, zaradi pa vrati. Siđite HUP-ovci sa državne grbače sa oprostima poreza, rušenjem cijene rada, uzimanjem državih poticaja, neisplatom plaća i stalnim kukanjem kako vam je teško. Niš ste koristi.

IV
ivanlovin
17:23 08.07.2014.

Neema nama spasa dok god mi se ponasamo kao komunisti, ubijamo privatni sektor a drzavni koji je gubitak forsiramo. A svi bi standard zapada. A svi veliki Hrvati i domoljubi rade u interesu drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije