Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika šteta

Nakon protjerivanja ISIL-a Rusi obnavljaju postrojenja Ine

Workers are pictured at the Hayan gas factory and treatment plant during a visit by Syrian officials in Homs province Workers are pictured at the Hayan gas factory and treatment plant during a visit by Syrian officials in Homs province in this handout pic
Foto: SANA/REUTERS/PIXSELL
13.03.2017.
u 15:20

Bivši guverner provincije Homs kaže da će povratak radnika Ine u Siriju ovisiti o dogovoru hrvatske i sirijske vlade, ali i da je on optimist

Nakon što je sirijska vojska uz pomoć ruskih stručnjaka za eksploziv razminirala područja naftnih postrojenja Hayan i Jihar, sirijska vlada provodi neposredne, srednjoročne i dugoročne planove o obnovi plinskog polja Hayan, koje su u vojnim operacijama u pokrajini Homs protiv terorista Islamske države nedavno oslobodile jedinice sirijske vojske.

Gašenje bušotina

Kao što je poznato, početkom siječnja ISIL je u blizini Palmire postavio eksploziv i raznio dio bivših postrojenja Hayan, koja su nekada bila u vlasništvu hrvatske naftne kompanije Ine, a tijekom povlačenja pred naletom sirijske vojske i boraca Hezbollaha u zrak su digli cijelo plinsko postrojenje. Bivši guverner Homsa, danas savjetnik ministra za pomirenje i integraciju Ahmed Munir kazao je za Večernji list kako sirijski i ruski inženjeri popravljaju postrojenja koja je hrvatska kompanija Ina napustila u vrijeme kada je uvela sankcije Siriji.

Između ostalog, kazao je kako se polako radi na obnovi infrastrukture na području plinskih polja Hayan i gašenju bušotina koje je ISIL zapalio tijekom povlačenja.

– Unatoč tome što je šteta velika, naš je cilj plinska postrojenja što prije staviti u funkciju i proizvodnju s obzirom na to da su ona izuzetno strateški važna za Siriju. Na tim poljima, prije nego što su ih teroristi uništili, vadilo se od 10 milijuna kubičnih metara plina dnevno i time se opskrbljivao čitav teritorij Sirije koji je pod kontrolom sirijske vlade ili 60% pučanstva. Hayan je proizvodio i tri milijuna kubičnih metara čistog plina za proizvodnju električne energije te 150 tona domaćeg plina – naglasio je Ahmed Munir ističući kako trenutačno imaju problema zbog velikih redukcija električne energije te da bi povratak tih bušotina u funkciju omogućio opskrbu termoelektrana, a to bi uvelike pridonijelo normalizaciji života na području pod kontrolom sirijske vlade.

Nakon što je sirijska vojska ponovno povratila Palmiru i potjerala borce terorističke organizacije Islamske države, naftna polja Jihar, Palmira, Al Mahr i Mustadira pod punom su kontrolom sirijske vojske i potpuno sigurna.

Više nema razaranja

– Teroristi ISIL-a više se neće vratiti na to područje. Više neće biti razaranja, već samo obnove – kazao je Munir. Na naše pitanje bi li se i kada Ina mogla vratiti na svoja polja kaže da on nije kompetentan odgovoriti.

– Konačnu odluku o povratku Ininih radnika u Siriju donijet će dogovor između sirijske i hrvatske vlade. Kao bivši guverner provincije Homs, pod čijom su ingerencijom bile Inine bušotine, mogu reći da sam optimist – diplomatski je odgovorio.

> > Azilant koji se vratio u Siriju i oslobađao hrvatska naftna polja: 'Hrvati su mi mnogo pomogli i bili su srdačni'

Ključne riječi

Komentara 29

ST
stomugromova
16:54 13.03.2017.

Tko se normalan može nadati povratku INA u Siriju ?Nakon sankcija koje smo im uveli,te oružja koje smo preko CIA prodali Saudjskoj Arabiji,koja ga je proslijedila ISIL-u.Njime su ubijali sirijske vojnike i civile.I sad bi nas još trebalo nagraditi za za neprijateljstvo prema državi,koja je prošla još goru sudbinu ,nego RH za vrijeme Domovinskog rata.Mi smo agresori na Siriju i trebamo prestati kalkulirati da ćemo se tamo vratiti.Ta polja su već pod kontrolom Rusa.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
16:49 13.03.2017.

Samo malo.. netko u VL misli da će Rusi obnavljaju postrojenje INA-i?? Da će bilo koja hrvatska tvrtka poslovati u Siriji nakon što smo financirali agresiju na tu zemlju??

BO
boskovic
18:03 13.03.2017.

Sad je sirijska vojska malo prije je bila soldateska rezimska polako se uvlace u guzu Asadu licimjeri ko vas nezna skupo bi vas platio"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije