Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O AGROKORU U SABORU

Maras: Ovo je simbolički propast privatizacije iz '90-ih, Sinčić: Zbog ovoga bi mogli u novu recesiju

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
31.03.2017.
u 11:13

'Ovo je simbolički propast modela privatizacije iz '90-ih koju je tada formirao HDZ. Jasno je sad da Ivica Todorić odlazi'

O situaciji u Agrokoru danas su progovorili i saborski zastupnici nakon stanki koje su zatražili. Klub SDP-a je svjestan ozbiljnosti situacije, kaže Gordan Maras.

- Ovo je simbolički propast modela privatizacije iz '90-ih koju je tada formirao HDZ. Jasno je sad da Ivica Todorić odlazi, ali pitanje je dobavljača. SDP neće dozvoliti da niti jedna kuna duga padne na leđa građana i zato nismo zadovoljni vladinim prijedlogom zakona - kaže Maras koji drži kako bi bilo bolje da je Vlada doradila neki od postojećih zakona umjesto donošenja potpuno novog.

Osvrnuo se i na kaznenu prijavu Bože Petrova protiv Ivice Todorića i uprave Agrokora te zatražio da u Sabor dođe ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te izvijesti javnost kakva su se kaznena djela događala u Agrokoru ili se radi o populizmu Petrova.

Ključno pitanje je, dodaje, uživa li ministar financija i bivši zaposlenik Agrokora Zdravko Marić i dalje povjerenje Mosta koji kazneno prijavljuje upravu tog istog Agrokora, poručio je Maras.

Ivan Vilibor Sinčić iz živog zida Agrokor vidi kao državu u državi što, drži, dokazuje niz situacije kroz povijest. Kriza u Agrokoru, dodaje, nazirala se još krajem prošle godine kada se počelo pričati o otkazima u Jamnici, a kad tad je, naglašava, moralo doći do sloma Agrokora.

- Lako je poslovati kada je država pogodovala toj kompaniji na sve moguće načine, kada joj se dozvoljavalo neplaćanje poreza, upitno je jesu li joj se naplaćivale koncesije, radilo se za minimalnu plaću, dijelili se Bonovi, lako je bilo tako plutati - primjećuje Sinčić koji podsjeća da su Bonovi koji se i dalje dijele nezakoniti više od 10 godina.

Smatra da treba istražiti i porijeklo imovine Ivice Todorića, pa tvrdi kako se čak na neko vrijeme '90-ih ukinula Zagrebačka županija da bi se Todoriću dala Jamnica, a pitanje je, kaže, što je bilo sa svim ostalim kompanija u njegovom vlasništvu.

Također je komentirao prijavu Bože Petrova protiv uprave Agrokora pa pitao gdje su prijave protiv Zdravka Marića i pet njegovih prethodnika na poziciji ministra financija koji su sjedili u upravi HBOR-a, ali odobravali kredit Agrokoru iako su znali da ga neće moći plaćati. 

- Treba reći da je zbog ove krize Agrokora pao i proračun koji se temeljio na rastu od 3,2 posto, i sigurno će brzo biti potreban rebalans. Zbog ovoga bi mogli u novu recesiju, a prioritet je očuvati polja, izvore vode i radna mjesta - naglasio je Sinčić te najavio da će kad lex Agrokor dođe u sabor inzistirati da se prije njegove aktivacije ispita porijeklo imovine onih na koje će se taj zakon odnositi. Mostov Miro Bulj kaže da u političke elite godinama nisu štitile gospodarski suverenitet Hrvatske.

- Vlade su pogodovale tajkunima, vidi se to na primjeru Agrokora, Bijelih noći, Ine, telekoma. SDP-ove i HDZ-ove vlade bile su sluge nečijih interesa, a jasno je i da je Todorić bio strani interes jer njegovo zaduživanje vani i dugovi dovode do kolapsa sustava - poručio je Bulj. 

>> Ili Agrokor ili dolazi novo razdoblje recesije

>> Plenković prozvao SDP zbog Agrokora: Svima bi trebalo biti u interesu smirivanje situacije

Komentara 16

NA
navijeke
12:33 31.03.2017.

Zabavno je gledati kako Maras ovakvim izjavama proziva i svoju stranku, jer privatizacija (kao i legalizirani mutež vezan uz nju) je počela godinu dana prije Račanovog poraza na prvim demokratskim izborima. Još zabavnije bi bilo da ga netko podsjeti kako upravo njegova stranka, iako je dvaput došla na vlast baš zbog obećanja o čišćenju mulja privatizacije, nije po tom pitanju učinila baš ništa. A ako ga se podsjeti da je u jednoj od tih vlada i participirao... :)

DU
Deleted user
11:22 31.03.2017.

Maras i Sinčić, veliki stručnjaci s ogromnim radnim iskustvom i nebrojenim godinama radnog staža.

KA
kacavenda
11:27 31.03.2017.

Maras???? Hahahaha koji levat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije