Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agrokor

Plenković: 'Ono što mi radimo jest plan B'. Marić: Ja sam čist i jasan

plenković, marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.03.2017.
u 10:25

Kako doznajemo, aranžman bi bankari uskoro trebali potpisati jer je navodno dogovor bankara i Agrokora sinoć postignut.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković danas je s ministricom gospodarstva Martinom Dalić članovima Kluba HDZ-a u Saboru predstavio prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama, tzv. lex Agrokor koji će se danas donijeti na Vladi. Zakon predviđa izvanrednu upravu u trgovačkim društvima od sistemske važnosti, a Vlada ga vidi kao plan B ako se banke, dobavljači i Agrokor samostalno ne dogovore.

– Treba imati zakonski okvir koji, prema našoj procjeni, sada ne postoji. Nije riječ o zakonu koji služi za spašavanje bilo koga, nego za zaštitu gospodarskog sustava. Da bi se zakon aktivirao, zahtjev za pomoć mora doći ili na prijedlog same sistemski važne kompanije ili na zahtjev vjerovnika, uz suglasnost dužnika – kazao je Plenković i time praktički dao odgovor na pitanje je li zakon u suprotnosti sa zakonodavstvom EU koje ne dopušta da država na svoju ruku intervenira u privatno vlasništvo. Poenta je, dodaje, dati mogućnost dobavljačima da budu plaćeni za svoj posao. Riječ je o sistemskom rješenju kojim su se koristile i druge države, kaže Plenković.

– Ako se uprava i ostali sami dogovore, mi ćemo biti zadovoljni jer to znači da se došlo do rješenja, a mi radimo plan B da zaštitimo interese države. Ja sada ne znam hoće li doći do takvog dogovora – naglašava Plenković. Ne treba, kaže, komentirati što Most govori o zakonu i Agrokoru, pogotovo o oduzimanju private imovine Ivice Todorića, pa podsjeća da Ustav štiti vlasništvo.

– To je sada manje bitno, bitno je štititi gospodarstvo. Nisam znao da je Petrov podnio kaznenu prijavu, on je to sigurno napravio iz svojih razloga – zaključio je Plenković.

Kako doznajemo, aranžman bi bankari uskoro trebali potpisati, jer je navodno dogovor bankara i Agrokora sinoć postignut. Taj aranžman podrazumijeva da se na određeno vrijeme zamrzne plaćanje svih obveza prema Agrokoru, postavi nova uprava i krene u proces restrukturiranja – otpis dugova i traženje novih ulagača.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je danas da ne razmišlja o ostavci nakon kritika oporbe na njegov račun s obzirom na to da je na trenutačnu poziciju došao iz Agrokora, gdje je bio izvršni direktor za investicije. Nije želio komentirati, kako je rekao, ni špekulacije o lažiranju financijskih izvješća te kompanije.

– Ja sam čist i jasan, a sve ostalo su neutemeljene kritike. Financijska izvješća nisu bila moja odgovornost u Agrokoru – kazao je Marić koji kritike oporbe da bi trebao otići sa svoje pozicije drži nekorektnima.

Podsjetimo, u Banskim dvorima u četvrtak je održan sastanak premijera Plenkovića i ministrice gospodarstva Martine Dalić o nacrtu zakona o sistemski važnim tvrtkama, na kojem su bili i Božo Petrov i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

>>U blokadi samo račun Belja

>>'Ako je Todorić čist i sve je u redu neka institucije obave posao'

>>Božo Petrov podnio prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića

Komentara 22

SO
sofisticated
11:03 31.03.2017.

Anemični plenky zvani vjerodostojnost.

SI
siskic
11:33 31.03.2017.

ono što vi radite je za svaku osudu. spašavate lupeža i gangstera koji je vaš proizvod, uništio nas početkom devedesetih, dali ste mu najbolje firme badava, puste poticaje, neogranučenu moć i vlast, učinili ste ga faraonom hrvatske....i to sve na račun radnika hrvatske i sirotinje koju je on i takvi doveo na kontejnere. ne prodaji maglu plenki i ne podcijenjuj intelekt nacije. gadljivo i sramotno što radite. zašto peveca niste spašavali koji za razliku od todirića ništa nije pretvorio ( ukrao ).

Avatar mama mia
mama mia
11:37 31.03.2017.

Treba vidit koliko je Todorić milijuna pospremio na strane račune sve mu oduzet zatim svu imovinu u Hrvatskoj podmiriti dobavljače i onda nek' neko novi krene u posao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije