Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS STIŽU PONUDE

Bez koncesije, 40 lipa iz litre benzina Dončić vraća HAC-u

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
12.12.2014.
u 09:00

Do ove godine su dobivali 60 lipa, a sad dobivaju 20 lipa iz cijene goriva

Danas istječe rok za dostavu neobvezujućih ponuda za monetizaciju autocesta, a tko su potencijalni koncesionari i koliko je njih poslalo ponude, neće se znati još neko vrijeme jer će se tek konačne, obvezujuće ponude otvarati javno. I kad su prije nekoliko mjeseci potencijalni koncesionari iskazali interes za monetizaciju, u resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture također nisu otkrili ni koliko je njih iskazalo interes ni tko su oni pozivajući se na Zakon o javnoj nabavi.

Alternativa koncesiji

No u javnost su procurili ti podaci pa se govorilo o pet zainteresiranih investitora – konzorcij investicijske banke Goldman Sachs, francuskog operatera Vincija i triju domaćih mirovinskih fondova, zatim konzorcij grupe Macguarie i jednog domaćeg mirovinskog fonda, a interes su pokazali i austrijski Strabag, talijanska Atlantia te španjolska Cintra. U Vladi pak očekuju minimalno 2,5 milijardi eura za koncesiju više od 1000 kilometara autocesta. No ne očekuju da će se svi zainteresirani poslati i neobvezujuće ponude ponajprije zbog uvjeta da daju garancije za uplatu cijelog iznosa koncesijske naknade u vrlo kratkom roku od potpisivanja ugovora.

Alternativa davanju autocesta u koncesiju, koja može propasti ako stignu nezadovoljavajuće ponude ili ako uspije referendum protiv koncesije, prema riječima ministra Siniše Hajdaša Dončića, moguće je poskupljenje goriva za 40 lipa po litri kako bi se refinancirali dugovi HAC-a i ARZ-a. HAC je, naime, do 31. prosinca 2013. dobivao iz cijene litre goriva 60 lipa, a od ove godine to je srezano na 20 lipa, dok je po 20 lipa pripalo HŽ Infrastrukturi i Hrvatskim cestama koje su i dotad dobivale 60 lipa iz cijene litre goriva pa je to sad naraslo na 80 lipa. Ministar Hajdaš Dončić tako je HAC-u srezao prihode od trošarina i prije nego je provedena monetizacija.

A ako koncesija ne prođe, Hajdaš Dončić priznaje da će morati vratiti HAC-u tih 40 lipa, no kaže i da HŽ-u i HC-u treba po 20 lipa od goriva kako bi mogli financirati svoje projekte. Zbog toga bi moglo doći do poskupljenja goriva.

Trošarine za plaće

U HŽ Infrastrukturi priznali su pak da dio novca od trošarina na gorivo troše i na plaće zaposlenika, dok u HC-u demantiraju tvrdnje sindikalista Mijata Stanića da novac od trošarina oročavaju jer ga nemaju na što potrošiti. Kažu da će ove godine biti u deficitu 900 milijuna kuna.

Komentara 17

Avatar comparator
comparator
09:47 12.12.2014.

Zaduživanje i prikrivanje tog duga od EU je postala neminovnost a želja za preživljavanje SDP-ovog mandata cilj. Ostalo je sve tlapnja.

DU
Deleted user
09:25 12.12.2014.

Drago braćo i sestre, vjerujte u sve što vam kaže naš monetizacijski mesija Hajdaš udani Dončić dr. Sinke. Vjerujte, jer samo čvrsta vjera u nj može vas izbaviti od svih sadašnjih i budućih zala. Tko vjeruje u neprijepornog mesiju dr. Sinkea taj će baštiniti raj na zemlji. Amen.

MA
manbor
09:29 12.12.2014.

I vako ne tankujem cesto a unda nebi nikako...uvik usput u BiH i samo iz principa...a kad ovi MAMLAZ vako misli nas nahuzit , necu nikako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije