Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija:

'Nismo zainteresirani za upiranje prstom i optuživanje oko izbjegličke krize'

izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/14
19.10.2015.
u 15:07

- Uvjereni smo da nam je potrebno sveobuhvatno europsko rješenje – rekao je glavni glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Europska komisija i dalje ostaje pri stajalištu, koje je izrekao i predsjednik EK Jean-Claude Juncker, da ograde i zidovi na granicama zemalja EU nisu rješenje, no i dalje ponavlja da Mađarska, prema schengenskim propisima, sama odlučuje kako će upravljati vanjskom granicom Schengena, što je i mađarsko-hrvatska granica. 

– Nismo zainteresirani za upiranje prstom i međusobno optuživanje oko specifičnih aspekata ove izbjegličke krize. Uvjereni smo da nam je potrebno sveobuhvatno europsko rješenje koje će pokazati da Europa može odgovoriti kao unija – rekao je glavni glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas

"Komisija pokušava ohrabriti države da surađuju"

Njegova zamjenica Natasha Bertaud, glasnogovornica EK za pitanja migracija i unutarnjih poslova, kaže da je Mađarska 17. listopada obavijestila Komisiju da "pojačava kontrole na granici s Hrvatskom, iako nije bila obvezna o tome obavijestiti EK jer je to vanjska granica schengenske zone". 

Europski povjerenik za migrantsku i unutarnju politiku Dimitris Avramopoulos od petka je bio u kontaktu s članovima Vlade iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske.
– U tim kontaktima Komisija je pokušava ohrabriti te tri zemlje da surađuju u upravljanju međusobnim granicama – rekla je Natasha Bertaud.

Upitana da komentira suradnju Slovenije i Hrvatske u transferiranju izbjeglica i migranata, glasnogovornica EK naglasila je kako i Sloveniju i Hrvatsku obvezuju zajednička europska pravila o azilu, među kojima je i obveza registriranja ljudi i uzimanja otisaka prstiju. Komisija nije željela komentirati politiku slovenske vlade koja tvrdi da će iz Hrvatske primati najviše 2500 izbjeglica i migranata dnevno. 

>>Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>UŽIVO Hitna pomoć odvezla nekoliko djece, promrzli izbjeglice: Pomozite nam!

>>'Treba uprijeti prstom u glavnog krivca... Hrvatska neće biti sabirni centar EU'

Komentara 65

ZN
zbog_neukih_VL_novinara
15:14 19.10.2015.

Kraj je mandata Kukurikavaca, ajmo pričati o tome koliko su nas uništili, a izbjeglice bacimo u drugi plan. Ipak su izbori.

DU
Deleted user
15:15 19.10.2015.

svi s kontra nerona od glavica, slijedi plan 21

Avatar FrancJunior
FrancJunior
15:17 19.10.2015.

Svaka drzava ima pravo braniti svoje granice na najsvrshodniji nacin! Zato nasa Vlada ne bi trebala da cvili o nekakvoj Austriji ili Njemackoj, vec da odmah zatvori granice sa Srbijom, BiH te Crnom Gorom....a ovi pametnjakovici i glasogovornici iz EU, koji su "uvjereni" da ce se kriza rijesiti, neka tu krizu onda i rijese! Ali ne preko Hrvatske grbace!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije