Naslovnica Enciklopedija Biografije

Vladimir Šeks

1989. je među osnivačima osječkog HDZ-a. 1990. postao je saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora. Dobitnik je brojnih državnih odlikovanja.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 532 prikaza
Vladimir Šeks
Foto: Boris Sčitar/VLM/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je 1. siječnja 1943. u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu, gimnaziju. Nakon mature učlanio se u Savez komunista. Bio je u jednoj smjeni omladinske radne akcije Novi Beograd. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu završio je 1966. Bio je odličan student.  

Pripravnički staž obavljao je u Općinskom javnom tužiteljstvu u Vinkovcima od 1967. do 1969. Položio je pravosudni ispit. Godinu dana radio je kao zamjenik Općinskog javnog tužitelja u Vinkovcima. Potom je jednu godinu bio sudac Općinskog suda u Osijeku a na kraju je od travnja 1971. bio zamjenik Okružnog javnog tužitelja u Osijeku.

Vladimir Šeks
1 / 4

Nakon Karađorđeva 1. prosinca 1971. otpustili su ga iz službe kao politički nepodobnog. Isključili su ga iz SK. Nekoliko godina nisu mu dopuštali otvaranje odvjetničkog ureda. Molbe srbijanskoj i vovođanskoj komori za odvjetničku dozvolu pisao je na ćirilici. Poslije je objasnio kako se pritom radilo o taktici. Kao odvjetnik radio je do 1981. Tada je uhićen zbog „protudržavne djelatnosti“.

U nekom osječkom kafiću navodno je rekao da bi „JNA trebalo organizirati po uzoru na Wermacht“.  Osuđen je na 13 mjeseci zatvora, i izgubio je pravo na odvjetništvo. Kaznu je odgađao do 1985., onda je otišao na izdržavanje kazne u Staru Gradišku. Odslužio je sedam mjeseci. Nakon izlaska iz zatvora sudjelovao je u osnivanju Amnesty Internationala. Bio je osnivač i dopredsjednik jugoslavenskog Helsinškog komiteta. Branio je tadašnje jugoslavenske disidente, među ostalim, i Vojislava Šešelja.

1989. je među osnivačima osječkog HDZ-a.  Bio je 17. lipnja 1989. u prostorijama NK Borac na Jarunu gdje je osnovan HDZ. Franjo Tuđman je tada izabran za predsjednika, Šeks za potpredsjednika  HDZ-a. Nakon demokratskih promjena 1990. i prvih višestranačkih izbora postao je saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora. Jedno vrijeme je bio šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju, a potom i vladin povjerenik za Osijek.

Bio je jedan od glavnih kreatora novog hrvatskog Ustava usvojenog za Božić 1990. godine. 8. listopada 1991. je sa saborskog zasjedanja održanog zbog sigurnosnih razloga u zgradi Ine jer je dan ranije JNA raketirala Banske dvore proglasio raskid svih državnopravnih sveza s bivšom SFRJ.

Javni tužitelj RH bio je od 10. travnja do 12. kolovoza 1992. Tada prelazi  u Vladu gdje postaje potpredsjednik za unutarnju politiku. I na izborima 1992. kao i nakon onih 1995.  je saborski zastupnik. Opet je potpredsjednik Sabora, a uz to i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Bio je i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Bio je član Predsjedništva HDZ-a, od 1998. potpredsjednik te stranke. Također je bio član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti te Vijeća za strateške odluke.

Nakon smrti Franje Tuđmana u prosincu 1999. od siječnja do travnja 2000. obnašao je dužnost v.d predsjednika HDZ-a. Podržavao je izbor Ive Sanadera za čelnika te stranke, a žestoko se protivio Iviću Pašaliću. Nakon Sanaderova izbora za predsjednika HDZ-a 2002. postao je njegova desna ruka. Temeljem pobjede HDZ-a na izborima 2003. izabran je za predsjednika Sabora. Prijateljevao je s Lukom Bebićem.

Početkom ožujka 2005. u vrijeme potrage za tada odbjeglim generalom Antom Gotovinom izjavio je kako je generala potrebno „locirati, identificirati i transferirati“. Kasnije je obrazlagao da je samo prenosio zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost.

2007. je dobio šesti zastupnički mandat. Međutim, početkom 2008.  Sanader je umjesto njega  Bebića postavio za predsjednika Sabora, a on je opet postao potpredsjednik. Šeks se osjetio povrijeđenim jer je računao na tu funkciju. Kada je Sanader u lipnju 2009. odlazio, pozvao je Bebića,  Šeksa i Jadranku Kosor kod sebe da im prvima kaže kako odlazi.

Nakon pokušaja Sanaderova povratka u siječnju 2010. Šeks je bio među zagovarateljima njegova isključenja iz stranke. Sukobljavao se sa svojim bivšim prijateljem Bebićem u Saboru koji je ostao vjeran Sanaderu. Bebić od tada ponavlja kako „ prijatelj onaj tko može podnijeti tvoj uspjeh“. Izabran je opet za saborskog zastupnika 2011. kada je HDZ izgubio vlast u državi. Stao je uz Jadranku Kosor na unutarstranačkim izborima 2012. Poslije objave rezultata kasno u noći naručio je jedno malo pivo i opsovao pred novinarima. Kosor je ispala u prvom krugu a ni on nije prošao u utrci za potpredsjednika stranke. Neki su procjenjivali da će možda otići u političku mirovinu, ali nije.  

Karamarko ga je potom, zajedno s Jadrankom Kosor, smijenio s pozicije potpredsjednika Sabora. Ostao je u HDZ-u. Andrija Hebrang ga je u jednom intervjuu okarakterizirao kao „iznimno pametnog i praktičnog političara. „No, nije čovjek od vizije, ne posjeduje ideale, politički plan ili program, zanima ga jedino kako ostati u vrhu vlasti i zadržati političku moć“, rekao je.  I oporba mu priznaje da je majstor saborske procedure.

U prvom braku sa suprugom Marijom imao je dvoje djece. Kćer Zrinku, koja je završila pravo i sada radi na osječkom sudu. Njegov sin Domagoj, student na Filozofskom fakultetu, umro je 2005. u Indiji. U drugom braku je s liječnicom Anicom Resler.

Objavio je knjige „Delikt mišljenja“, „Ogledi o slobodi savjesti“, „Opasna vremena“, „Zatvorska sjećanja“ te dvadesetak stručnih i znanstvenih radova iz područja pravnih znanosti i politologije. Dobitnik je brojnih državnih odlikovanja, među ostalim, Velereda kralja Dmitra Zvonimira, Reda Ante Starčevića i Reda Stjepana Radića. Hobiji su mu literatura, kazalište, film i gledanje nogometa.

 

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.