Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redatelj i glumac, autor filma Kralj

Dejan Aćimović

Dejan Aćimović (1)
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatski glumac i redatelj Dejan. Osvojio Zlatnu arenu za sporednu ulogu i scenografiju na Festivalu igranog filma u Puli te Srebrnu nagradu za najbolji prvi film na Međunarodnom filmskom festivalu u Houstonu.

Hrvatski glumac i redatelj Dejan Aćimović rođen je u Čapljini, 20. svibnja 1963. godine. Kao dijete je želio postati veliki sportaš ili glumac. Odrastao je s tri godina mlađom sestrom Tatjanom, danas scenaristicom, kazališnom i filmskom producenticom te menadžericom.

Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu završio je 1986. godine. Od 1987. bio je u angažmanu ZKM-a. Glumio je u mnogim kazališnim predstavama i filmovima. Svoj prvi igrani film "Je li jasno prijatelju?" režirao je 2000. i osvojio Zlatnu arenu za sporednu ulogu i scenografiju na Festivalu igranog filma u Puli te Srebrnu nagradu za najbolji prvi film na Međunarodnom filmskom festivalu u Houstonu. Ni danas ne zna reći je li mu lakše stajati ispred ili iza kamere.

Dejan Aćimović (1)
1/4

- Zbilja ne znam. Kao glumac dajem se redatelju, dok stojim iza kamere, oni se predaju meni. Oba posla iziskuju veliko povjerenje i bliskost, što me istodobno smiruje i uzbuđuje – govorio je Aćimović.

Nakon uspjeha s "Je li jasno prijatelju?", 2007. godine režirao je "Moram spavat anđele", a 2009. Hrabro i na rezultat. U pripremi je tv serija "Čuvaj se senjske ruke" za koju je Aćimović napisao scenarij. Trebao bi je režirati te se pojaviti i kao izvršni producent. Radi i dokumentarni film "Ako prihvatiš" te priprema i film "Anka" u kojemu je također scenarist, redatelj i izvršni producent.

Režirao je i dirljiv dokumentarac "Kralj", o hrvatskom paraolimpijcu Darku Kralju. Sportska i životna priča o svjetskom rekorderu u bacanju kugle, koji je na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Aćimović je tada u Pekingu pratio slabovidnog paraolimpijca Petra Bešlića o kojemu je također snimao film.

- Jedan čovjek je pokazao veliku dobrotu, humanost i nesebičnost: to je filmski redatelj Dejan Aćimović! Silno mi pomaže, ne samo meni, nego i nekim drugim slijepim i invalidnim osobama. Snimit će dokumentarac o meni, Dejan je zaista ljudina, veliki čovjek! - govorio je Bešlić o Aćimoviću.

Aćimović pak kaže da je, nakon što je "svjedočio tom čudu od uspjeha" odlučio snimiti film kako bi se Darku Kralju dala zaslužena pozornost, ali i više govorilo o tom 'bezobrazno zapostavljenom' dijelu hrvatskoga sporta za koji je, istaknuo je, potrebno jako puno truda, rada, ulaganja i odricanja.

Film je sniman tijekom dvije godine i s dvije kamere, a korišteni su i arhivski snimci Hrvatske televizije iz 1991. na kojima je zabilježeno prevoženje teško ranjenoga Darka Kralja iz osječke bolnice u Zagreb. Kao hrvatski branitelj Kralj je, spašavajući suborce ozlijeđene u raketnom napadu JNA na pripadnike MUP-a Hrvatske u srpnju 1991. u Dalju, izgubio lijevu nogu, ležao je u komi 14 dana i jedva je preživio.

Aćimović je glumio u 33 filma od kojih je zadnji Parada redatelja Srđana Dragojevića. Početkom rujna 2009. na Lastovu se tajno oženio 18 godina mlađom Splićankom Tanjom Antunović, zaposlenicom u jednoj osiguravajućoj tvrtki. Brak nije potrajao ni godinu dana a o razvodu Aćimović ni danas ne želi govoriti.  

Od 2013. Aćimović je i menadžer mladom dubrovačkom sastavu Silente kojemu je režirao spotove za pjesme ‘Terca na tišinu’ i 'Još jednom'.

Redatelj, glumac i menadžer najbolje se, priznaje, opušta kuhajući, a fizičku kondiciju održava boksam, vježbanjem u teretani te povremenim  penjanjem na Sljeme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije