Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKRAČKA POLJANA

Mikola iz zeničkog čezne za hrvatskim zatvorom

28.09.2003.
u 00:00

Kaznu od dvije godine i tri mjeseca zatvora služi zbog pokušaja iznude

ZAGREB - Igor Mikola je u Federaciji Bosne i Hercegovine pravomoćno osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog iznude u pokušaju. To je presuda Kantonalnog suda u Travniku od 31. srpnja. Kantonalni je sud dijelom uvažio žalbu njegove braniteljice odvjetnice Višnje Drenški Lasan te je Mikoli, koji je prvostupnjskom presudom bio osuđen na tri godine, smanjio kaznu zatvora. Podsjetimo, Igor Mikola je s još trojicom osuđen zbog pokušaja iznude od Mladena Žulja, vlasnika benzinske crpke Švabo Benz iz Gruda. Prijetio mu je ubojstvom ako mu ne kupi BMW vrijedan 75.000 KM. Suđenje je takozvanoj grudskoj četvorki u Travniku izazvalo veliku pozornost javnosti zbog neviđenih mjera osiguranja. Optuženi su na sebi imali pancirke, Mikola čak i šljem na glavi, a na suđenje su ih pratili specijalci. O takvim je mjerama odlučio upravitelj zatvora u Zenici jer su dobili nekoliko dojava da postoji mogućnost Mikoline likvidacije. Podsjetimo, s njim su u zeničkom zatvoru razgovarali haaški istražitelji.

Zbog Mikolina boravka u Bosni, suđenje optuženima u slučaju poznatom kao Pakračka Poljana u Hrvatskoj miruje već godinu dana. Posljednja rasprava održana je 16. listopada lani. Iako je još u travnju ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović bosanskim vlastima podnijela zahtjev za izručenje I. Mikole kako bi mu se za sva djela sudilo u Hrvatskoj, Bosanci do danas nisu ništa odgovorili.

I. Mikola je na zagrebačkom Županijskom sudu optužen u slučaju Pakračke Poljane, ali ima još jedno suđenje - zbog otmice i ucjene Zorana Garića od kojeg je navodno s pokojnim Damirom Džebom tražio dva milijuna maraka.

Kako nam je objasnila Drenški Lasan, presuda je u BiH postala pravomoćna pa Mikola može ići u takozvani transfer služenja kazne. S BiH postoji takav sporazum pa se Mikola može prebaciti u hrvatski zatvor kako bi tu odležao kaznu zatvora za iznudu u pokušaju. Nakon što skupi sve potrebne dokumente, odvjetnica će podnijeti zahtjev za transfer.

Nije poznato kada će biti nastavak suđenja za zločine u Pakračkoj Poljani, ali je moguće da se postupak protiv Mikole razdvoji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije