Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadriliječnik

Boran Ivasović: 'Ne govorite 
doktorima da pijete moje koktele za 
ozdravljenje'

bolnica
Foto: ilustracija
01.08.2015.
u 18:43

Neizlječivim bolesnicima i njihovim obiteljima uzeo je stotine tisuća kuna za običnu otopinu

– Za sebe nam je rekao da je liječnik koji je nekoć radio u bolnici Sv. Duh, kako je njegov lijek testiran na Institutu Ruđer Bošković, da je riječ o skupom i dobrom lijeku te da je Vlada razmatrala da taj lijek uvrsti na listu lijekova, no od toga se odustalo jer je bio preskup – tako je stomatolog Boran Ivasović (68) iz Zagreba mamio svoje žrtve, osobe oboljele od teških i neizlječivih bolesti, kojima je obećavao izlječenje čudotvornim koktelom.

Taj su koktel oboljeli morali prvo uzimati oralno, odnosno tekućinu su, kako im je Ivasović objasnio, morali grgljati i mućkati u ustima kako bi se stvorila neka pjena koja šalje signale u mozak i potom je progutati. Nakon toga slijedilo je intravenozno uzimanje, a potom i intramuskularno. Teško oboljelima Ivasović je posebno napominjao kako bi bilo najbolje da o uzimanju lijeka ne govore liječnicima jer "oni to ne odobravaju".

Sve ovo su tužiteljima zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva iznijeli članovi obitelji osoba koje je koktelima "liječio" Ivasović i sastavni su dio optužnice protiv ovog stomatologa.

Tužiteljstvo ga tereti da je prevario ukupno šest bolesnika tijekom 2012. i 2013. Od šest bolesnika četiri su bolovala od neizlječivih metastaziranih karcinoma, a troje ih je tijekom "liječenja" preminulo. Prema optužnici Ivasović je tako od travnja do lipnja 2012. od karcinoma gušterače u terminalnoj fazi "liječio" R. B. kojemu je rekao kako je otkrio koktel koji uspješno liječi karcinom.

Boca koktela 1100 eura

– Rekao je da je točan sadržaj tajna, no da sadrži neke pojačane ili povećane aminokiseline koje u tijelu stvaraju i razmnožavaju zdrave stanice koje zapravo napadaju stanice karcinoma – svjedočila je supruga 61-godišnjeg R. B. Bocu koktela naplaćivao je 1100 eura, a obitelj ovog bolesnika isplatila mu je ukupno oko 32.000 kuna. Nakon što je R. B. preminuo, Ivasović je nazivao njegovu suprugu govoreći joj da mu je ostala dužna još 2000 eura.

– Dr. Ivasoviću, sjećate li se vi što ste mi rekli, da ću se ja sa svojim suprugom ruku pod ruku šetati Samoborom, ali ja se sada šećem sama, i to na grob svom suprugu – odgovorila mu je supruga preminulog nakon čega ju je Ivasović prestao nazivati.

Ivasovića se optužnicom tereti i zbog prijevare teško bolesnog I. Š. kojem je rekao kako je završio medicinu na Sveučilištu u Sorbonni, a od njega je za liječenje uzeo ukupno oko 92.900 kuna.

Stomatolog je, tvrdi tužiteljstvo, od teške i rijetke bolesti liječio i S. Š. K.

– S obzirom na to da smo bili očajni, suprug i ja odlučili smo pokušati – svjedočila je u tužiteljstvu supruga. Od neizlječivog karcinoma Ivasović je liječio i I. G., a toj je obitelji za koktele uzeo oko 83.270 kuna. Mladić je preminuo u ožujku 2013.

Od karcinoma je Ivasović liječio i K. M. koja mu je ukupno dala oko 16.632 kune. Ona je prekinula liječenje. Od obitelji V. T., koji je bolovao od metastaziranog karcinoma debelog crijeva, za liječenje je uzeo oko 60.640 kuna. I taj je pacijent preminuo, a Ivasović je do zadnjeg trenutka tvrdio da mu se stanje poboljšava.

Alternativna medicina

Ivasović na ispitivanju u tužiteljstvu nije sporio da je prodavao koktel, no tvrdio je kako se nije predstavljao kao liječnik. Branio se i da bolesnicima nije savjetovao da prekidaju konzervativno liječenje, već da im je samo rekao kako mogu probati s koktelima koje je nabavljao od inovatora Vinka Rogine. Tužiteljima je naveo i to da se bavi alternativnom medicinom te da je imao puno uspjeha u liječenju karcinoma. No kada su ga tužitelji upitali može li imenovati barem jednog pacijenta kojeg je izliječio, nije im htio odati rekavši da je to povjerljiv odnos između liječnika i pacijenta. Inače, analizom koktela utvrđeno je da je riječ o neutralnoj otopini s ionima.

>>Boran Ivasović čudotvorne otopine naplatio 420.193 kune i predstavljao kao školovani doktor

>>'Čudotvornom vodom' liječio oboljele od raka: 'Dan prije smrti tvrdio je da će naš Ivan ozdraviti'

Komentara 8

Avatar kravata
kravata
18:50 01.08.2015.

Sa njim dozivotno na goli otok posadit maslinu i da joj cijeli dan pravi hlad da se ne osusi.

DU
Deleted user
19:11 01.08.2015.

Dok je ovaca, bit će i vune. Žalosno je što postoje besramnici koji na ljudskoj muci i/ili gluposti tako besramno zarađuju.

CI
cinkvici
19:11 01.08.2015.

Tog gov...nja..ra bi trebalo zaraziti nekom teškom bolesti i dati mu da se liječi isključivo onim svojim "lijekom" pa da sero..nj..a vidi kako je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije