Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh

Zračna luka Zadar ove godine očekuje čak pola milijuna putnika

zračna luka zadar
Dino Stanin/PIXSELL
06.05.2013.
u 12:00

Od kraja travnja na aerodromu je zaposleno 25 radnika više nego lani, a džeparac već zarađuje i desetak studenata.

Zračna luka Zadar visoko leti. Dobro posluju godinama, a niz u 2013. namjeravaju nastaviti s čak pola milijuna putnika, odnosno 35 posto više nego lani. O iskoraku govori i podatak da ostale domaće zračne luke ove godine planiraju porast od prosječnih šest do maksimalnih deset posto. Skokovit rast u Zadru je počeo s Ryanairom, niskobudžetnim avioprijevoznikom koji u tu luku slijeće od 2007., a koji je dobrano zaslužan što se broj putnika u zadarskoj zračnoj luci proteklog desetljeća udeseterostručio.

– Ta kompanija kod nas i ove godine dominira s oko 300.000 putnika, a ukupno imamo desetak avioprijevoznika. Najbrojniji su gosti iz Njemačke, a Zadar će imati avioveze sa 16 europskih metropola, šest više nego lani – ima se čime pohvaliti direktorica Zračne luke Katica Pupić Bakrač.

Od kraja travnja na aerodromu je posao našlo i 25 radnika više nego lani. Ukupno ih je na neodređeno zaposleno 70, na određeno 64, a džeparac već zarađuje i desetak studenata. Rast je postavljen kao cilj i za 2014. Predstavnici zadarskog aerodroma ne daju se smesti prigovorima da su low cost carrierima široko otvorili vrata i – low cost gostima.

– Ni slučajno, to su gosti koji žele jeftin let ali i ugodan odmor. Naše analize među putnicima Ryanaira pokazale su da je u prosjeku riječ o tridesetogodišnjacima koji ostaju šest dana u zadarskoj regiji te još pet dana provode u drugim dijelovima Hrvatske. Na smještaj dnevno troše po 45 eura te još toliko na restorane, šoping, izlete... Drugim riječima, sto tisuća novih Ryanairovih putnika u jednoj godini potencijal je od 1,1 milijun noćenja, 5,5 milijuna kuna od boravišne pristojbe, 365 milijuna kuna potrošnje na smještaj i barem još toliko u izvanpansionu – kaže K. Pupić Bakrač.

>> ZL Zadar \'upisao\' 300-tisućitog putnika, nagrada – 1000 kn

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije