Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zarada se više ne smije isplaćivati na ruke, kazne do 50.000 kuna

Porezna uprava nije ušla u trag isplatama plaća za 29 tisuća tvrtki, zbog čega se odlučila na zabranu isplata plaća u gotovini
05. srpnja 2013. u 19:03 0 komentara 2813 prikaza
'21.06.2013., Zagreb - Pomocnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Cavlovic Smiljanec odrzala je prezentaciju Novosti u zakonu o PDV-u. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'

Ni godinu dana nakon što je obvezala tvrtke da moraju isplatiti socijalne doprinose kad i plaću država nije ušla u trag isplatama za 29 tisuća tvrtki na čijem se platnom popisu nalazi oko 80 tisuća zaposlenih. Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavila je posebne kontrole upravo u tim poduzećima nakon što je ovaj tjedan stupio na snagu izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak.

Tim je pravilnikom zabranjena isplata plaća u gotovini i dozvoljena je isključivo preko bankovnog računa. Dohodak od nesamostalnog rada, kapitala, dividende i udjela u tvrtkama te primici po osnovi otuđenja financijske imovine moraju se isplaćivati na račun u banci, a jedina legalna isplata gotovine je za dnevnice i terenski dodatak. Isplata plaće na ruke kažnjavat će se novčanom kaznom od 5 do 50 tisuća kuna. Porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža Turković naglašava da se problem isplata na ruke pojavio i kod ovrha jer su mnogi isplaćivali plaće u gotovini kako bi izbjegli ovrhu.

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.