Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poljoprivredno zemljište

Zakupci ne smiju ovisiti 
o volji lokalnih čelnika

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/3
11.10.2019.
u 10:14

Nervozu i nesigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji stvaraju proturječni propisi i ograničenja pojedinih općina

Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore smatra kako je potrebno uredbom ili izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaštititi dosadašnje korisnike državnog poljoprivrednog zemljišta tako da zadrže svoje poljoprivredne površine. Posebice je važno zaštiti poljoprivrednike koji su temeljem istih površina koje su obrađivali sudjelovali na natječajima i različitim mjerama Programa ruralnog razvoja, a sada bi ih se u slučaju gubitka zemlje i pada ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva (tzv. SO) dovelo u situaciju da vraćaju sredstva po projektima, priopćili su iz HPK.

– Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je na snagu stupio u ožujku prošle godine, pokazao je svoju neefikasnost na lokalnoj razini jer pojedine općine imaju različita ograničenje i primjenu zakona, neke imaju ograničenja na 10 ha, a druga 1000 ha – objašnjava predsjednik HPK Mladen Jakopović. Dodaje kako sve to stvara nervozu i nesigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

– Gdje su tu ravnopravnost i jednakost u razvoju što je Ustavna kategorija i kako da se na temelju toga radi Strategija razvoja poljoprivrede RH kad ovisimo o volji lokalnih čelnika – pita Jakopović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije