Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupnja robe

Zadrugari sporazumom HSZ-a i HUKU-a lakše do kredita

suradnja zadruga,hzs (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
17.10.2012.
u 20:04

Sporazumom Hrvatska udruga kreditnih unija pod posebnim uvjetima za zadrugare i članove kreditnih unija otvara liniju namjenskog kreditiranja

U utorak je potpisan najavljeni sporazum o suradnji između Hrvatskog saveza zadruga (HSZ) i Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU). Sporazum su potpisale Željka Pirija-Benaković, predsjednica HUKU-a i Vadrana Stecca, predsjednica HSZ-a.

Sporazumom Hrvatska udruga kreditnih unija pod posebnim uvjetima za zadrugare i članove kreditnih unija otvara liniju namjenskog kreditiranja. Korisnici će prilikom kupnje robe ili repromaterijala, te plaćanja drugih stručnih ugovorenih usluga iz ponude zadruga moći koristiti povoljne izvore financiranja kreditnih unija.  - Ovim sporazumom našim zadrugarima želimo omogućiti pristup izvorima financiranja na lakši i jednostavniji način. Ovakvim sporazumom se korištenje sredstava uvjetuje radom putem zadruge, stavlja protok kapitala u sustav i osigurava trošak za potrebe zadrugarstva. Ustvari osnažava zadrugarstvo - objašnjava Stecca.

HUKU pripremila 10 milijuna kuna

-  Sporazum s HSZ-om je važan korak, i prvi od koraka koje HUKU planira napraviti u razoblju koje slijedi. Deset kreditnih unija-članica HUKU-a otvorilo je kreditnu liniju prema obrtnicima, OPG-ovima i građanima u iznosu od deset milijuna kuna. Sigurni smo da će ova količina sredstava pod povoljnim uvjetima pomoći jačanju navedenih skupina. S naše strane, ovakve akcije prate europsku praksu kreditnih unija koja počiva na uzajamnosti i društvenoj koristi - objašnjava Pirija-Benaković.

Stecca objašnjava kako će daljnja suradnja HSZ-a i HUKU-a biti inicijativa i zagovaranje zakonske regulative koja bi omogućila korištenje kapitala kreditnih unija i za zadruge – plasman sredstava za potrebe zadruga. Također i da zadruge mogu koristiti ostale usluge unija, kao što je platni promet.  - Na taj način ostvarili bi se uvjeti za deponiranje i korištenje sredstava na načelima uzajamnosti a u svrhu poduzetničke djelatnosti i stvaranja u zadrugarstvu, a ne primarno ostvarivanju profita - zaključuje Stecca.

 

>>Varaždinska županija ima najbolje zadrugare u Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije