Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nefinancijsko izvještavanje uskoro obavezno

Zadruga za etično financiranje uvodi sustav mjerenja utjecaja poslovanja na okoliš i društvo za hrvatske tvrtke

pexels.com
09.07.2021.
u 10:33

ECG metodologija uvodi se na hrvatsko tržište u okviru projekta eECONOMIJA koji ZEF provodi u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG) i uz podršku Europskog socijalnog fonda

Mjerenje utjecaja na okoliš i poslovanje prema načelima društvene pravde, solidarnosti, transparentnosti i suodlučivanja već je obveza za 31 poduzeće u Hrvatskoj, a nakon primjene Direktive za nefinancijsko izvještavanje (NFRD) od 2027. postat će obvezno i za male i srednje kompanije.

Od 2024. obvezu proširenog opsega mjerenja ESG činitelja (okolišni, društveni i upravljački utjecaj) imat će sve velike tvrtke. Kako bi pomogla poduzećima da se pravovremeno prilagode novim europskim direktivama Zadruga za etično financiranje (ZEF) uvodi sustav mjerenja i praćenja okolišnog i društvenog utjecaja, prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG). 

- Riječ je o alatu za efikasno i sustavno kvantificiranje održivosti poslovanja poduzeća koji omogućava kontinuirani razvoj kompanija u smjeru održivog i društveno odgovornog poslovnog upravljanja. Pruža sveobuhvatnu sliku o tome koliko su poslovanje, ulaganja i djelatnosti neke organizacije doista održivi te donosi strateške prijedloge za transformiranje poslovanja kako bi se 
podigla društvena odgovornost – pojašnjava upravitelj ZEF-a Goran Jeras

Ova je metodologija namijenjena poduzećima, jedinicama lokalne samouprave, udrugama, zadrugama i drugim organizacijama za koje održivost više nije iznimka, nego postaje standard. Cilj EU je kroz ovu direktivu do 2050. transformirati gospodarstva u moderna, resursno učinkovita, konkurentna i klimatski neutralna. 

- U skladu s ciljevima Europskog zelenog plana, UN-ovim ciljevima održivog razvoja 2030. i s Nacionalnom razvojnom strategijom RH 2030. NFRD direktivom poduzeća se usmjeravaju na proaktivno razmatranje šireg utjecaja određene djelatnosti na zajednicu i okoliš – kažu u ZEF-u.

Metodologija Economy for the Common Good naslanja se na istoimeni ekonomski model čiji je cilj opće dobro – dobar život svih na zdravom planetu. Svrha je etična tržišna ekonomija osmišljena da poveća kvalitetu života. 

- ECG metodologija uvodi se na hrvatsko tržište u okviru projekta eECONOMIJA koji ZEF provodi u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG) i uz podršku Europskog socijalnog fonda. Projekt predviđa stvaranje mreže ECG stručnjaka, a dosad su već održane edukativne radionice širom Hrvatske za poduzetnike, menadžere i predstavnike jedinica lokalne samouprave – ističu u ZEF-u te dodaju da ECG metodologiju već koristi 30-ak zemalja, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku, Švedsku, Švicarsku i nekoliko zemalja izvan Europe. 

 

Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Organizacija treninga sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog socijalnog fonda. 

VIDEO Skratili su radni tjedan na 35 sati: Ljudi su produktivniji, imaju više energije i manje su pod stresom!


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije